Suprafata contractata pentru irigatii a crescut cu 10 % fata de anul trecut

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 12:20
1205 citiri
Suprafata contractata pentru irigatii a crescut cu 10 % fata de anul trecut

Suprafata contractata pentru irigatii a crescut cu 10% fata de 2007, pana la 505.000 hectare, insa doar organizatiile care au achitat tariful pana la 31 ianuarie 2008 vor beneficia de subventia de 400 de lei la hectar, a declarat, vineri, pentru NewsIn, director in MADR, Alexandru Radulescu.

"Suprafata contractata pentru irigatii in acest an este de 505.000 hectare, cu 10 % mai mult fata de anul trecut. Estimam ca va fi subventionata o suprafata de 470.000 de hectare, deoarece sprijinul financiar se acorda doar organizatiilor care au achitat 20% din tariful anual de intretinere pana la 31 ianuarie 2008", a spus director in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Alexandru Radulescu.

Acesta a precizat ca in Romania exista 379 de organizatii in administrarea carora se afla peste un milion de hectare de teren agricol.

"Pe langa subventia acordata la hectar, organizatiile pot beneficia de finantare europeana pentru modernizarea sistemelor de irigatii. S-ar putea ca fondurile de dezvoltare rurala destinate sectorului sa se poata accesa din toamna. In principiu, pentru aceasta masura este prevazuta finantare de 50 % din fonduri europene, diferenta fiind acoperita din fonduri de la buget", a mentionat Radulescu.

Potrivit Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) pot beneficia de finantare europeana pentru modernizarea si retehnologizarea sistemelor de irigatii. Organizatiile trebuie sa dovedeasca ca au un contract multianual in vigoare incheiat cu prestatorul de servicii de imbunatatiri funciare pentru investitia solicitata. De asemenea, beneficiarii trebuie sa faca dovada ca detin sau au in curs de achizitionare echipamente de udare pentru minim 50% din suprafata.

Pentru a fi eligibile, proiectele de irigatii trebuie sa demonstreze reducerea pierderilor de apa cu minim 10% si scaderea costului apei cu minim 10%. Proiectele de desecare drenaj trebuie sa demonstreze reducerea costului energiei electrice cu minim 5%
la volumul de apa evacuat.

PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala. Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, recent, ca proiectele de dezvoltare rurala se vor primi din 3 martie, daca PNDR va fi aprobat de Comisia Europeana (CE) in 20 februarie.

In Romania exista aproximativ noua milioane de hectare de teren agricol, din care aproximativ trei milioane de hectare au nevoie de irigatii.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.