Romania va beneficia de BANI suplimentari in agricultura (Dacian Ciolos)

Joi, 30 Iunie 2011, ora 17:07
1687 citiri

Romania va beneficia de fonduri suplimentare substantiale in ceea ce priveste politica agricola comunca, spune comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, informeaza Mediafax.

"Vor fi inca multe de negociat in Parlamentul European si in Consiliul de Ministri, dar, inca din propunerea de buget pe care o face Comisia Europeana, Romania porneste ca un stat beneficiar de fonduri suplimentare, daca ar fi sa ma refer numai la politica agricola comuna si politica de coeziune", a spus Ciolos.

El a aratat, intr-o declaratie, ca este o propunere de buget conceputa intr-un context dificil, in conditii de presiuni economice si financiare.

"Este o propunere de buget bine cantarita, o solutie care, speram noi, se va dovedi fezabila atat economic, cat si politic si se va bucura de sustinere din partea statelor membre ale Uniunii Europene si din partea Parlamentului European", a spus Ciolos.

In opinia sa, este un buget care va permite Uniunii Europene sa raspunda marilor provocari cu care se confrunta, pe de o parte, cu crearea de crestere economica si locuri de munca, cu raspunsuri prin politica de coeziune, fondul social european, educatie, pe de alta, cu securitatea alimentara si gestionarea eficienta a resurselor carora le raspunde politica agricola comuna.

Aceasta politica agricola comuna ramane in continuare cea mai importanta in bugetul UE, cu o alocatie de 371,7 miliarde de euro, la care se adauga o marja de manevra suplimentara de 15,2 miliarde de euro. In total, 386,9 miliarde de euro in perioada 2014-2020 vor fi disponibili pentru agricultura europeana. 

Practic, cheltuielile pentru Politica Agricola Comuna (PAC) vor fi mentinute la nivelul lor din 2013. 

"Este o baza buna pentru reforma pe care o propun si permite mentinerea unei structuri solide pentru PAC, atat in ceea ce priveste platile directe, cat si programul de dezvoltare rurala. Totodata, este un buget care permite reducerea diferentelor intre est si vest, intre platile pe care le primesc agricultorii din vechile si din noile state membre", a spus comisarul.

El a precizat ca agricultorii romani vor fi beneficiarii unei cresteri semnificative a platilor directe. 

Ciolos a explicat ca platile directe vor ramane instrumentul esential de sustinere a veniturilor agricultorilor, iar acest sprijin va fi alocat intr-un mod echitabil, o parte semnificativa pentru intarirea eco-competitivitatii si durabilitatii sectorului agricol, atat pentru fermele mari, cat si pentru fermele mici. 

Totodata, vor fi pastrate programe de dezvoltare rurala solide, cu un nivel de sprijin consistent, ca un pilon important al viitoarei politici agricole comune.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultori, #agricultura, #agricultura romania, #fonduri europene, #politica agricola , #stiri Dacian Ciolos