Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania sustine constituirea unui fond comunitar pentru asigurarea veniturilor fermierilor

Romania sustine constituirea unui fond comunitar pentru asigurarea veniturilor fermierilor
Romania sustine constituirea unui fond comunitar prin care sa se asigure veniturile fermierilor, insa nu este de acord cu eliminarea platilor la hectar, asa cum a propus Comia Europeana pentru reforma Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos. "Romania, alaturi de alte state membre, sustine constituirea unui fond comunitar, mecanism prin care sa se asigure veniturile fermierilor, in situatii de criza. Gestiunea riscurilor in agricultura ar putea fi realizata, dar un astfel de mecanism nu exista inca, insa el trebuie implementat", a declarat, vineri, ministrul agriculturii Dacian Ciolos, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii producatorilor agricoli pe tema reformei Politicii Agricole Comune (PAC).


Ministrul agriculturii a reafirmat punctul de vedere al Romaniei in ceea ce priveste platile la hectar, respectiv pastrarea acestui sistem pana in 2013, urmand ca cel mai devreme din 2014 sa aplice plata unica pe ferma. De asemenea, Ciolos a subliniat ca Romania accepta doar in anumite conditii eliminarea cotei de lapte, masura prevazuta in planul de reforma PAC."Eliminarea cotei de lapte poate sa fie pe termen mediu benefica, dar pentru zonele defavorizate trebuie sa se identifice anumite mecanisme compensatorii, pentru ca, in caz contrar, productia poate sa dispara", a mentionat Ciolos. Potrivit ministrului, pana la momentul eliminarii, cota de lapte alocata fiecarui stat membru ar trebui sa creasca anual, cu pana la 3 %.In ceea ce priveste decuplarea subventiilor de productie, Ciolos a precizat ca Romania accepta mentinerea unor plati cuplate."Romania sustine mentinerea unor plati partial cuplate de productie, cum ar fi pentru tutun, in sau hamei, pentru ca in aceste cazuri exista costuri mari de productie si daca nu exista o sustinere financiara riscam sa le pierdem", a spus ministrul agriculturii Dacian Ciolos.Comisia Europeana a lansat in 20 noiembrie 2007 procesul de revizuire a Politicii Agricole Comune (PAC). Potrivit MADR, Principalele directii de actiune ale reformei tin de simplificarea schemei de plati unice, ajustarea instrumentelor de sprijinire si gestiune a pietei produselor agricole, precum si de abordarea noilor provocari.Una dintre masurile propuse de Comisie pentru reforma PAC este eliminarea platilor la hectar si introducerea unui sprijin financiar unic pe ferma. De asemenea, CE propune introducerea unor limite in acordare subventiilor, respectiv plafonarea nivelului de sustinere. O alta masura prevazuta pentru reforma PAC se refera la decuplarea de productie, adica sprijinul financiar sa nu fie conditionat de productia realizata. In ceea ce priveste eliminarea cotei de lapte, ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, recent, ca Romania trebuie sa stabileasca anumite conditii in care poate accepta aceasta propunere.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 946 ori