Romania si Ungaria au semnat Protocolul de cooperare economica

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 18:05
1562 citiri
Romania si Ungaria au semnat Protocolul de cooperare economica

Secretarii de stat din Ministerele Economiei din Romania si Ungaria, Borbely Károly si, respectiv, Becsey Zsolt , totodata co-presedinti ai Comisiei mixte interguvernamentale romano-ungare de cooperare economica, au semnat vineri Protocolul de cooperare economica intre Romania si Ungaria, relateaza NewsIn.

Evenimentul a avut loc in cadrul celei de-a V-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale romano-ungare de cooperare economica, care s-a desfasurat la Bucuresti, in perioada 14-15 octombrie 2010.

In 2009, schimburile economice dintre cele doua state s-au ridicat la 4,5 miliarde euro, reprezentand 6,6" din comertul extern al Romaniei, iar in prima jumatate a anului 2010, acestea s-au cifrat la 2,6 miliarde euro.

"Discutiile avute cu aceasta ocazie s-au axat in principal pe dezvoltarea proiectelor comune in domeniul energetic si cel al infrastructurii, fiind insa abordate si aspecte referitoare la colaborarea in domeniile industriei, protectiei mediului si apelor, agriculturii, intreprinderilor mici si mijlocii, camerelor de comert si industrie, cooperarii transfrontaliere, informaticii.

In acest context, oficialul MECMA a apreciat inaugurarea conductei de transport gaze naturale Arad -Szeged, subliniind necesitatea impulsionarii colaborarii in proiectele energetice comune de actualitate: Nabucco, AGRI, linia electrica de interconexiune Oradea-Bekescsaba", se spune intr-un comunicat transmis vineri de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

De asemenea, a fost stabilita si infiintarea unui consiliu economic comun la care sa participe acele organizatii si institutii care sunt interesate in colaborarea cu partenerii din cealalta tara.

Cu acest prilej, oficialul ungar a mentionat ca pentru ambele state sunt importante proiectele pentru autostrazi, punctele de trecere de frontiera mici, caile rutiere si feroviare apreciind, totodata, faptul ca interconectarile vin cu noi oportunitati de acorduri de dezvoltare, care vor ajuta ambele parti in ceea ce priveste independenta si securitatea energetica.

"In contextul viitoarei presedintii a Uniunii Europene pe care o va detine Ungaria, Becsey Zsolt a subliniat importanta demararii unor proiecte de reforma ale politicii coeziunii si ale politicii agrare, apreciind in acest sens activitatea comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos, care urmareste dezoltarea sustenabila in mediul rural si al agriculturii, aspecte foarte importante mai ales in ceea ce priveste viitorul si dezvoltarea comuna incepand cu 2014", se mai arata in comunicat. 

#romania, # ungaria, # protocol, # cooperare, # economica , #stiri Dacian Ciolos