Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania discuta cu CE despre infiintarea unui institut de cercetare a sanatatii animalelor

Romania discuta cu CE despre infiintarea unui institut de cercetare a sanatatii animalelor
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) discuta cu reprezentantii Comisiei Europene despre posibilitatea infiintarii unui institut de cercetare in domeniul sanatatii animalelor, a declarat, la Cluj, ministrul agriculturii Dacian Ciolos. Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat joi la Cluj ca Romania va pune accent pe preventia aparitiei bolilor in randul animalelor, ca efect al alinierii institutionale si legislative romanesti la noua strategie europeana in domeniul sanatatii animalelor.


"Este o viziune care vine sa adapteze cadrul legislativ si strategic al UE si la faptul ca vorbim de o Uniune Europeana cu 27 de state membre. Standardul ridicat al securitatii alimentare este un atu al UE, iar strategia vine sa consolideze aceste standarde ridicate", a declarat Dacian Ciolos, prezent la Cluj pentru un simpozion organizat la Univesitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV).Ciolos a mai spus ca MADR se afla in discutii cu Comisia Europeana pentru "a avea sprijinul din partea lor in crearea unui institut de cercetare specific la nivel national pentru cercetari in privinta bolilor si a sanatatii animalelor in general".Simpozionul de la Cluj, a fost prilejuit si de acordarea titlului de doctor honoris causa al USAMV, directorului general adjunct DG-SANCO din partea Comisiei Europene, Paola Testori Coggi. Ea a atras atentia asupra faptului ca preventia bolilor la animale reduce riscula aparitiei lor, respectiv costuri mai mici pentru eradicarea bolilor."Trebuie sa imbunatatim cadrul legislativ, sa initiem o lege a sanatatii animalelor unde toate responsabilitatile sunt definite. Bolile nu se opresc la frontiere. Prevenirea trebuie sa inceapa de la nivelul fermelor, deoarece fermierii nu stiu, uneori, de ce trebuie sa investeasca in biosecuritate", a declarat Paola Testori Coggi.Potrivit acesteia, noua strategie a UE pe tema sanatatii animalelor va fi finalizata in vara acestui an."Cheia succesului acestei strategii o reprezinta parteneriatele, intre guvern si fermieri si cetateni, care nu inteleg importanta masurilor de siguranta alimentara, dar trebuie sa ne asiguram ca sunt partea acestei politici. Pentru romani e dificil sa inteleaga de ce trebuie respectate regulile comunitare, dar ei trebuie sa inteleaga ca aceasta strategie ne-a adus in situatia de a fi organismul cu cel mai mare grad de siguranta alimentara", a spus Paola Testori CoggiDirectorul general adjunct DG-SANCO a mentionat ca pentru a urmari mai bine animalele care circula pe teritoriul UE, este nevoie de conectarea sistemelor de identificare din baza nationala de date a fiecarei tari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 967 ori