Prestatia lui Dacian Ciolos la audiere, laudata de presa straina

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 11:38
1999 citiri
Prestatia lui Dacian Ciolos la audiere, laudata de presa straina

Comisarul roman desemnat pentru portofoliul Agriculturii in noua CE, Dacian Ciolos, a creat o impresie pozitiva la Bruxelles, unde a fost audiat in de eurodeputatii din Comisia pentru Agricultura, considera numeroase publicatii europene, primind patru puncte din cinci de la Financial Times.

Cotidianul britanic Financial Times a notat prestatia celor 20 de candidati audiati pana in prezent, acordandu-i candidatului roman patru stele din cinci, mai mult decat comisarului desemnat de Franta, Michel Barnier, care a primit trei stele.

El este la egalitate cu alti zece candidati, singurul care a obtinut punctajul maxim fiind comisarul desemnat de Spania, Joaquín Almunia, pentru portofoliul Competitiei.

Cel mai prost notata este candidata Bulgariei, Rumiana Jeleva, care a primit un singur punct. Numindu-l "expert" in domeniul sau, Financial Times subliniaza ca Dacian Ciolos i-a multumit pe eurodeputati spunandu-le ceea ce voiau sa auda si anume ca Parlamentul European va avea puteri extinse sub Tratatul de la Lisabona si ca vrea mai multi bani pentru agricultura.

Audierea s-a incheiat printr-o repriza prelungita de aplauze din partea eurodeputatilor, subliniaza cotidianul britanic. Publicatia de specialitate Farmers Guardian subliniaza ca politica agricola comuna pare sa "intre pe mana unui reformator", comisarul roman desemnat Dacian Ciolos.

Aceasta il citeaza, de asemenea, pe purtatorul de cuvant al conservatorilor pe probleme de agricultura, europarlamentarul britanic Richard Ashworth, care a afirmat ca ii va oferi sprijinul sau candidatului roman, descris de presedintele francez Nicolas Sarkozy drept "al doilea comisar al Frantei".

"Am primit asigurari prin faptul ca el se descrie pe sine drept un reformator si a promis sa apere bugetul agriculturii in competitia cu altele", a precizat Ashworth, adaugand ca "totusi, el va trebui sa isi dovedeasca adevarata independenta fata de influenta lui Nicolas Sarkozy".

Europarlamentarul Alyn Smith, purtatorul de cuvant pentru agricultura al Partidului National Scotian, si-a exprimat, de asemenea, increderea in comisarul roman desemnat, precizand ca "nu exista indoiala ca acesta va reprezenta interesele fermierilor vocal si cu hotarare in Colegiul Comisarilor".

Ciolos primeste aprecieri si in publicatia Farmers Weekly, unde autorul articolului se declara impresionat "atat de ceea ce a spus el, cat si de modul in care a spus-o".

Prestatia sa de vineri la audieri in fata Comisiei pentru Agricultura a Parlamentului European a fost "increzatoare, rabdatoare si eficienta", sustine autorul, adaugand ca aceasta a fost in total contrast cu prestatia predecesoarei sale, Mariann Fischer Boel, in aceeasi etapa, in urma cu cinci ani.

Publicatia Europolitics, care prezinta in detaliu, intr-un articol semnat de Luc Vernet, principalele aspecte ale raspunsurilor lui Ciolos, subliniaza, de asemenea, diferentele fata de predecesoarea sa, afirmand ca acesta a oferit o versiune radical diferita a Politicii Agricole Comune, in special asupra bugetului si managementului de piata.

Acelasi jurnalist publica un articol si in Ouest-France, in care titreaza "El poate reconcilia Bruxelles-ul si agricultorii", referindu-se la comisarul roman desemnat pentru portofoliul Agriculturii. Vernet remarca o schimbare de ton care a redat speranta reprezentantilor mediilor agricole din Parlamentul European.

Majoritatea l-au calificat drept "foarte tehnic, foarte bun". Comisarii desemnati pentru Clima si Agricultura (audiati vineri) au reusit sa convinga, scrie si Euronews, pe site-ul sau de Internet.

Calificandu-l pe Ciolos drept un nou-venit care si-a facut intrarea ferm la Bruxelles, postul de televiziune prezinta principalele viziuni ale acestuia, legate in special de Politica Agricola Comuna.

Singura care si-a manifestat pana in prezent ingrijorarea fata de proiectele comisarului roman desemnat a fost Asociatia fermierilor irlandezi, care sustine ca schimbarile in modul de distribuire a fondurilor Politicii Agricole Comune vor fi de tipul "jefuieste-l pe Peter ca sa il platesti pe Paul", relateaza Irish Independent.

Presedintele IFA, John Bryan, a criticat propunerea de schimbare a sistemului de plata a fermierilor prin reducerea sistemului de plata unica pe ferma si cresterea platilor pentru tarile est-europene, conchide publicatia irlandeza. 

CITESTE SI " CIOLOS AR TREBUI CLONAT"

#agricultura, #ciolos, #comisar, #dacian, #european , #stiri Dacian Ciolos