Presedintele Federatiei germane a agricultorilor saluta nominalizarea lui Ciolos

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 16:44
1086 citiri
Presedintele Federatiei germane a agricultorilor saluta nominalizarea lui Ciolos

Presedintele Federatiei germane a agricultorilor, Gerd Sonnleitner, a salutat faptul ca Dacian Ciolos, comisarul european desemnat pentru agricultura, este un francofil, in conditiile in care atat Franta, cat si Germania, sustin o Politica Agricola Comuna (PAC) puternica, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Guvernul german vrea ca politica agricola europeana sa acorde mai multa importanta, incepand din 2013, eforturilor agricultorilor pentru apararea climei, a declarat joi ministrul agriculturii, Ilse Aigner.

Politica Agricola Comuna (PAC) dupa 2013 va trebui "sa sustina mai puternic decat in prezent eforturile in sensul apararii climei, a declarat ea in deschiderea celui de la 75-lea targ agricol Grüne Woche (Saptamana Verde), cel mai mare eveniment de acest tip din lume.

Insa ministrul consevator a refuzat sa ofere precizari privind forma pe care ar putea sa o ia aceasta sustinere. In prima faza, nu este vorba de legiferare sau de a obliga fermierii la ceva, a declarat ea, ci la a le "creste constiinta" in probleme si a rolului pe care il joaca.

Negocierile privind PAC pentru perioada 2013-2020 urmeaza sa inceapa anul acesta, iar Aigner se asteapta la "conflicte dure" si la "lupte privind repartizarea" mijloacelor financiare.

Sustinerea agriculturii reprezinta aproape 50% din bugetul UE.

Printre statele membre, mai multe sunt in favoarea unei reduceri drastice a ajutoarelor.

Acesta nu este, insa, cazul Germaniei, al doilea producator european dupa Franta, care s-a alaturat "apelului Parisului", lansat in decembrie de 22 din totalul de 27 de state membre UE, pentru "o PAC puternica".

Agricultorii germani considera "absolut necesara" o mentinere a ajutoarelor directe ale UE dupa 2013, a declarat Gerd Sonnleitner, presedintele Federatiei germane a agricultorilor.

In medie, 69% din veniturile agricultorilor europeni provin din ajutoare publice.

Comisarul european desemnat pentru agricultura, Dacian Ciolos, este foarte francofil, a declarat Sonnleitner.

"Daca ajunge cu o filosofie franceza a politicii agricole, acest lucru nu poate sa fie rau", a adaugat el. Franta este principalul beneficiar al ajutoarelor pentru agricultura de la Bruxelles si apara angajamentul puternic al Uniunii Europene in acest sector. 

 

#agricultura, # nominalizare, # ciolos, # ajutoare , #stiri Dacian Ciolos