Ministerul Agriculturii ar putea da bani pentru certificarea produselor ecologice, in 2008

Joi, 17 Ianuarie 2008, ora 11:36
1210 citiri
Ministerul Agriculturii ar putea da bani pentru certificarea produselor ecologice, in 2008

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa suporte, in acest an, o parte din costurile necesare procedurii de certificare a produselor ecologice, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii rurale, Dacian Ciolos, citat de Rompres.

"La ora actuala analizam modul in care putem sprijini, in limitele bugetului, anumite categorii de fermieri in privinta costurilor de certificare pentru produsele ecologice. Vom face o evaluare sa vedem despre ce animale, suprafete sau produse este vorba, ce numar si ce categorii de fermieri si cred ca pana in primavara vom putea decide nivelul formei de sprijin", a precizat Ciolos.

Acesta a spus ca exista fermieri mici si mijlocii care ar putea produce produse ecologice, dar din cauza costurilor de certificare multi vor fi tentati sa renunte.

"Cred ca marii producatori pot suporta mai usor aceste costuri decat micii producatori", a adaugat ministrul Agriculturii.

Ciolos a mai precizat ca principalul obiectiv in aceasta perioada este de a decide cat mai repede toate formele de sprijin care vor fi alocate in 2008.

"Agricultorii trebuie sa stie foarte clar de ce forme de sprijin vor beneficia in 2008. Daca ne intindem prea mult, ne va lua mult timp partea de elaborare a actelor normative si punerea in aplicare si ne vom trezi ca masurile nu mai sunt eficiente", a mentionat oficialul MADR.

Reprezentantii fabricii de branzeturi SC Camilact, atestata cu productie ecologica de cinci ani de zile, au afirmat recent ca in acest an cheltuielile de atestare in acest sector pot ajunge la un miliard si jumatate lei vechi pe an, adica in medie 2-3 milioane lei vechi pentru un producator particular care livreaza laptele acestei societati, costurile fiind insa suportate de procesator.

La ora actuala, la nivel national, exista peste 70 de organizatii de producatori in toate sectoarele agriculturii ecologice iar numarul operatorilor din agricultura ecologica inregistrati la MADR pana la 30 iunie 2007 a depasit 3.836.

Potrivit datelor MADR, cei mai multi operatori inregistrati pana in prezent sunt producatorii din sectorul animalier (cresterea vacilor de lapte), in numar de 2.986, iar in cel vegetal - 245 operatori, dar s-au inregistrat si procesatori, importatori, comercianti, precum si exportatori.

Suprafetele de teren cultivate ecologic in 2006 au fost de 143.000 de hectare iar pentru 2007 estimarile erau de 170.000 de hectare, adica unu la suta din suprafata agricola a Romaniei.

Oficialii MADR prognozau pentru 2007 exporturi de produse ecologice de aproximativ 100.000 de tone, in valoare de 70 de milioane de euro, in conditiile in care in 2006 acestea au totalizat 60.000 de tone, in valoare de 50 milioane euro. Productia totala de produse ecologice obtinuta in 2006 a fost de 166.000 de tone, o cantitate apropiata de acest nivel fiind estimata si pentru 2007.

Produsele ecologice cele mai cautate pe piata externa au fost oleaginoasele (floarea soarelui, soia, rapita), cerealele, mierea dar si produsele din lapte si cele din flora spontana.

La nivelul UE, media suprafetelor cultivate in sistem ecologic este de 2 la suta, adica 5,2 milioane hectare, Italia fiind cel mai mare cultivator in acest sistem cu 1,2 milioane ha.

In prezent, toate produsele ecologice romanesti poarta o sigla ce garanteaza provenienta produsului din acest sistem, in conditiile in care acestea sunt certificate de 16 organisme independente - doua romanesti si 14 din UE.

Fermierii romani care practica agricultura ecologica vor putea accesa fonduri europene de circa 260 de milioane euro, in perioada 2007-2013, pentru finantarea investitiilor in acest sector.

Agricultura ecologica va fi sprijinita prin masura de agromediu din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala, care ar putea fi aprobat de Comisia Europeana la finele acestui an. Fondurile destinate agriculturii ecologice reprezinta circa 40 la suta din suma totala a masurii, de 660 de milioane de euro.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.