Functionarii publici ar trebuie alesi in urma unor criterii clare de selectie

Marti, 23 Iunie 2009, ora 15:02
1372 citiri
Functionarii publici ar trebuie alesi in urma unor criterii clare de selectie

Dacian Ciolos a declarat, marti, in cadrul reuniunii Guvernului Privat cu tema "Reforma in administratia publica", ca numirea functionarilor publici trebuie facuta in baza unei serii de criterii de selectie, pentru a fi alesi oameni competenti care sa isi indeplineasca sarcinile, precizeaza Newsin.

"Dupa modelul american, aplicat si in multe state din Europa, partidul care vine la guvernare este insotit de o echipa de functionari care dau in fiecare an teste pentru a demonstra ca sunt competenti pe posturile pe care vor fi numiti. Si daca sunt numiti ca directori generali, ei isi fac treaba ca functionari publici si nu exercita o munca politica. Asa ar trebui sa se intample si la noi", a spus fostul ministru al agriculturii in cadrul Guvernului Privat, eveniment organizat de Business Standard.

Directorul Directiei de Programe de Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene, Dacian Ciolos, a explicat necesitatea introducerii acestor selectii prin prezentarea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), despre care a spus ca, in timpul alegerilor, jumatate din salariati intra in campanie electorala si nu-si mai exercita sarcinile.

"La alegeri, jumatate din APIA este in campanie electorala si ne miram ca nu reusim sa facem platile. Trebuie sa ne asumam costul acesta al politizarii partiale a administatiei si sa introducem niste criterii de selectie pentru a nu ne mai face de rusine cu oamenii pe care ii numim, cel putin la nivel de management. Astfel ii avem cu noi patru sau cinci ani, apoi ii avem in opozitie si venim din nou cu ei cand ajungem la guvernare, dar stim ca sunt competenti si nu ne facem de minune pe afara", a explicat Ciolos.

Acesat a mai adaugat ca pe langa problemele aparute in recrutarea functionarilor publici, se ivesc altele si in momentul imbunatatirii calitatii personalului din cauza lipsei training-urilor.

"Eu am incercat sa vin la Ministerul Agriculturii cu niste proceduri, dar problema era ca nu avem cine sa le elaboreze si nu stiau sa le aplice pentru ca nu exista training-uri. In plus oamenii aveau impresia ca odata ce au fost recrutati sunt batuti in cuie cu posturile respective si stau linistiti", a precizat Dacian Ciolos.

In plus, Dacian Ciolos a adaugat ca spera ca, in viitor, partidele politice care ajung la guvernare sa vina nu doar cu echipe de demnitari sau de candidati politici pe listele electorale, dar si cu o echipa de oameni compententi care stiu sa isi indeplineasca sarcinile postului.

 

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#ciolos, #criterii, #functionari, #publici, #selectie , #stiri Dacian Ciolos