Fermierii vor putea obtine credite si garantii de la bugetul de stat

Vineri, 15 Iulie 2005, ora 01:04
1023 citiri

In conditiile in care agricultura este sectorul economic cel mai slab din punct de vedere al creditarii, Ministerul Agriculturii a promovat doua legi care sa determine bancile sa acorde credite in vederea realizarii de investitii in mediul rural.Cele doua legi, dintre care una priveste stimularea investitiilor in agricultura, iar cealalta stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD prin preluarea riscului de catre fondurile de garantare, au fost publicate zilele trecute in "Monitorul Oficial".

Legea privind stimularea investitiilor in agricultura prevede constituirea unui fond din bani de la bugetul Ministerului Agriculturii. Potrivit unor surse din minister, pentru anul in curs vor fi prevazute de la buget pana in 500 miliarde lei. Abia de anul viitor, sumele ar putea fi mai mari, de peste 1.000 miliarde lei.

Fermierii care vor avea sansa de a fi creditati din aceste sume vor putea folosi banii pentru investitii in productia vegetala si animala, pentru achizitionarea de utilaje si in servicii legate de productia si comercializarea produselor agricole. Fondul va fi accesat si derulat de catre banci comerciale si institutii financiare selectate de minister prin licitatii. Proiectul de lege prevede acordarea de credite pe termen de pana la zece ani, cu perioada de gratie cuprinsa intre 1 si 5 ani.

Plafonul maxim va fi stabilit de institutia financiara selectata in limita resurselor alocate de Ministerul Agriculturii. In conventiile incheiate cu bancile selectate vor fi prevazute sumele repartizate si alocate, termenele de restituire si conditiile de derulare a imprumutului. Vor putea beneficia de imprumuturi atat producatorii agricoli individuali, cat si asociatiile si societatile agricole. Pentru a beneficia de credite, beneficiarii sunt obligati sa propuna un plan de afaceri fezabil, prin care sa demonstreze ca investitiile sunt necesare si eficiente.

Planul va fi intocmit cu sprijinul institutiei financiare intermediare care acorda creditul si trebuie acceptat de aceasta. Termenele de rambursare a creditelor si de plata a dobanzilor aferente acestora se stabilesc prin negociere intre beneficiari si banca, in functie de destinatia creditului si de perioada de valorificare a productiei obtinute din investitia creditata. Creditele pot fi garantate de fondurile de garantare sau de imprumutat prin certificate de depozit, garantii reale pe animale, masini si utilaje agricole, ipoteca asupra cladirilor si terenurilor agricole si plantatiilor.

Beneficiarii care dezvolta activitati ai caror indicatori de performanta respecta prevederile din planul de afaceri pot obtine o reducere de pana la 20% a sumei de rambursat. Aceste prime de succes, precum si costurile de administrare referitoare la intocmirea dosarelor, a planurilor de afaceri, in valoare de pana la 3%, vor fi suportate din bugetul Ministerului Agriculturii.

Garantii de pana la 70%

Legea privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD prevede infiintarea unui fond de garantare a creditelor care va fi gestionat de Ministerul Agriculturii. Acest fond este infiintat pentru asigurarea confinantarii proiectelor realizate din fonduri SAPARD. Banii din fond vor ajunge la Fondul de Garantare a Creditului Rural si la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Acestea vor acorda garantii din banii bugetari, bancilor care au creditat beneficiarii de fonduri Sapard. Acordarea sumelor se vor face pe baza de conventii incheiate intre Ministerul Agriculturii si aceste fonduri de garantare. Creditele acordate beneficiarilor sunt garantate in proportie de 70% de catre cele doua fonduri. Dobanda aferenta creditului este garantata de imprumutat.

Sumele ramase dupa finalizarea programului Sapard si a contractelor de credite garantate se vor vira Ministerului Agriculturii. Potrivit consilierului pe probleme de integrare europeana la Ministerul Agriculturii, Dacian Ciolos, cei care acceseaza programul Sapard, trebuie sa faca investitii care sa respecte normele Uniunii Europene. Informatiile privind aceste norme pot fi obtinute prin intermediul oficiilor de consultanta agricole, birourile regionale Sapard si directiile sanitar-veterinare.

"Banii sunt un element important pentru un agricultor, dar pentru un agricultor care produce pe piata, la fel de importante vor si informatiile privind normele pe care trebuie sa le respecte pentru simplul fapt ca pentru a-si putea vinde productia, si deci avea un beneficiu, va trebui sa cunoasca conditiile in care poate sa-si comercializeze productia. Vorbim de piata comunitara, pentru ca, dupa aderare, practic nu mai exista frontiere si bariere vamale sau de frontiera pentru piata comunitara", a precizat Dacian Ciolos, citat de Rador.

Gardianul