Fermierii vor primi compensatii in urma E.coli

Luni, 06 Iunie 2011, ora 17:16
1289 citiri
Fermierii vor primi compensatii in urma E.coli

Fermierii vor primi compensatii dupa ce comertul a fost grav afectat de epidemia E.coli, conform NewsIn.

Masurile compensatorii vor fi discutate marti intr-o reuniune speciala a ministrilor agriculturii din UE. Pana acum, epidemia E.coli a dus la cel putin 21 de morti.

"Speram ca vom ajunge la un acord de principiu marti", a spus Roger Waite, purtator de cuvant al comisarului pentru agricultura, Dacian Ciolos.

Initial, Germania a acuzat ca sursa a epidemiei castravetii bio din Spania, dar ulterior si-a recunoscut greseala. Luni, Germania a aparat masurile luate.

"Aveam suspiciuni, deci a fost corect sa dam avertismente corespunzatoare legate de consum", a spus secretarul german Annette Widmann-Mauz la o reuniune a ministrilor UE ai sanatatii.

Ea a spus ca bacteria era atat de agresiva, incat a trebuit sa se urmeze fiecare pista.

Waite a spus ca masurile compensatorii vor fi "la nivelul Uniunii", pentru ca a fost afectat comertul din intreg blocul european.

UE a trimis experti in Germania pentru a ajuta autoritatile sa identifice sursa epidemiei de E.coli, care s-a soldat pana acum cu cel putin 21 de morti in Europa. "Deja avem echipe in Germania pentru a asista autoritatile in accelerarea procesului si pentru a se asigura ca toate pistele posibile sunt urmate", a declarat comisarul european pentru sanatate.

"Este o criza majora si trebuie sa ne asiguram ca nu se va repeta", a subliniat el.

"Vrem sa ne exprimam iritatea fata de modul in care a fost gestionata criza, lezandu-se interesele tarii noastre", a spus ministrul spaniol al sanatatii, Leire Pajin.

"Vrem sa cerem despagubiri pentru pagubele majore, chiar ireparabile suferite de Spania si vom cere si CE sa imbunatateasca sistemul de alerta in siguranta alimentelor", a subliniat ministrul.

Ministrul spaniol si comisarul european au discutat inainte de reuniunea ministrilor sanatatii din UE.

Ministrul agriculturii din Saxonia Inferioara, Gert Lindemann, a anuntat duminica faptul ca seminte germinate si muguri cultivati in acest land federal ar putea fi la originea epidemiei de E.coli, soldat cu 22 de morti, din care 21 in Germania.

Germania urmeaza sa emita in curand un avertisment prin intermediul sistemului europeana de alerta rapida, in legatura cu suspiciunile ca seminte germinate se afla la baza raspandirii bacteriei E.coli, au anuntat duminica surse din Comisia Europeana.

Noile informatii pun intr-o situatie stanjenitoare Germania, care anterior daduse vina pe fermele spaniole si in special pe castravetii bio cultivati acolo ca ar fi sursa infectiei.

Peste 2.150 de persoane din Germania au fost infectate cu E.coli enterohemoragic (EHEC), peste 600 dintre ele dezvoltand sindrom uremic hemolitic (HUS), o afectiune a rinichilor ce poate fi fatala.

Cazurile de imbolnavire s-au concentrat in nordul Germaniei, in special zona Hamburg, iar in cazul persoanelor infectate din alte 12 tari s-a dovedit ca toate, cu exceptia uneia, calatorisera in nordul Germaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#despagubire ecoli, #ecoli, #ecoli morti, #epidemie ecoli, #fermieri ecoli , #stiri Dacian Ciolos