Fermierii trebuie sa depuna, din 1 martie, o noua cerere pentru plata la hectar aferenta lui 2008

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 13:15
1275 citiri
Fermierii trebuie sa depuna, din 1 martie, o noua cerere pentru plata la hectar aferenta lui 2008

Fermierii care doresc sa primeasca plata la hectar din fondurile UE alocate Romaniei pentru 2008 trebuie sa depuna o cerere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in perioada 1 martie-15 mai 2008, masura fiind valabila si pentru fermierii care au mai depus solicitari in 2007.

Potrivit ghidului elaborat de APIA, cererile pentru plata la hectar aferenta anului 2008 se pot depune in perioada 1 martie-15 mai 2008, fara penalitati, respectiv in intervalul 16 mai-9 iunie, cu penalitati de 1 % pentru fiecare zi de intarziere.

"Fermierii care au depus cerere pentru obtinerea sprijinului comunitar in anul 2007 vor depune cerere si in anul 2008. Acestia vor primi cereri pretiparite continand datele din cererea depusa anul trecut. Sub fiecare data pretiparita exista cate un camp necompletat in care fermierul poate sa adauge informatiile nou aparute in decurs de un an (ex.: daca s-a schimbat contul bancar, adresa etc.). La final, fermierul semneaza cererea, indiferent daca au aparut modificari sau nu", potrivit datelor furnizate de APIA, citate de NewsIn.

Pentru plati directe la hectar, suma alocata Romaniei este de 440 de milioane de euro pentru 2007, respectiv de 527,9 milioane de euro pentru 2008.

Aproximativ 1.240.000 de fermieri au depus cereri pentru plata directa la hectar in 2007. Din cauza intarzierilor inregistrate, APIA nu a acordat aceste subventii fermierilor nici pana in prezent, cu toate ca autoritatile au anuntat ca platile se vor face incepand cu data de 1 decembrie 2007.

Misiunea de audit CE care a evaluat, la sfarsitul lunii ianuarie, activitatea APIA in privinta platilor directe s-a declarat ingrijorata de rata mare de erori descoperite, precum si de intarzierile in efectuarea controlului in teren. Potrivit APIA, supradeclararea parcelor a fost generata in principal de identificarea gresita de catre fermieri a parcelelor, suprafata din actul de proprietate diferita de suprafata reala, depunerea mai multor cereri de plata pentru o singura parcela, precum si cazurile de proprietate in litigiu.

Directorul general al APIA, Dan Gherghelas, a declarat, recent, pentru NewsIn, ca fermierii vor primi subventia la hectar, cel mai probabil, din februarie 2008, doar dupa finalizarea controlului in teren. Potrivit ministrului agriculturii Dacian Ciolos, plata directa la hectar ar trebui sa se acorde inainte de campania agricola de primavara, pentru ca fermierii sa utilizeze subventia pentru infiintarea culturilor, insa acordarea banilor se poate face doar dupa finalizarea controlului.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.