Fermierii primesc banii de la UE, chiar daca va fi activata clauza de salvgardare pe agricultura

Marti, 18 Decembrie 2007, ora 16:11
1066 citiri
Fermierii primesc banii de la UE, chiar daca va fi activata clauza de salvgardare pe agricultura

Comisia Europeana decide, in aceasta saptamana, daca va fi activata clauza pe agricultura, lucru care ar diminua cu 25% fondurile alocate Romaniei. Cu toate acestea, fermierii vor primi integral subventia la hectar chiar daca se activeaza clauza, platile fiind suportate de la bugetul de stat.

Principala conditie impusa de Comisie pentru a nu fi activata clauza a fost acreditarea definitiva a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, institutia responsabila cu gestionarea platilor directe.

APIA a obtinut sambata acreditarea definitiva, pe baza raportului de audit realizat de Deloitte. Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos a declarat sambata, 15 decembrie, pentru NewsIn, ca potrivit raportului toate deficientele majore au fost depasite.

De asemenea, ministrul agriculturii are marti, 18 decembrie, o intrevedere cu comisarul european pentru agricultura Mariann Fischer Boel, pentru a prezenta progrele inregistrate de APIA.

Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 de milioane de euro si, potrivit normelor europene, platile se fac din bani de la bugetul de stat, urmand ca Romania sa-si deconteze banii de la Uniunea Europeana. Astfel, chiar daca CE decide reducerea fondurilor, banii ajung integral la fermieri, insa Romania pierde 110 de milioane de euro din bugetul de stat.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a semnat, sambata, acreditarea definitiva a celor doua agentii de plati responsabile cu derularea fondurilor europene, respectiv Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Comisia Europeana a informat, recent, ca va decide in 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, daca Romania nu-si va rezolva, pana in 16 decembrie, problemele in vederea acreditarii depline a APIA.

De asemenea, potrivit unui avertisment lansat in cursul lunii octombrie de Comisia Europeana, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare, Romania trebuie sa aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlui in teren.

Pe cele doua componente, plati directe si dezvoltare rurala, Romania va primi de la Uniunea Europeana, in perioada 2007-2013 fonduri in valoare de peste 12 miliarde de euro.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.