Ciolos vrea sa includa promovarea produselor europene in viitoarea politica agricola comuna

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 01:46
1246 citiri
Ciolos vrea sa includa promovarea produselor europene in viitoarea politica agricola comuna

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, a declarat, vineri, la Cluj ca va include in viitoarea politica agricola comuna a UE un capitol separat pentru promovarea in Europa si in lume a produselor europene, transmite NewsIn.

"Programele de promovare ale Comisiei Europene vizeaza mai ales exportul din UE pe pietele mondiale, insa am de gand ca in cadrul Politicii Agricole Comune, dupa 2013 sa dezvoltam un fel de pilon separat sau un program consistent, mult mai vizibil, de promovare a produselor europene si pe piata europeana si pe piata mondiala, pentru ca si consumatorii sa poata sa primesca mai bine caracteristicile produselor respective.

Cel putin pe piata europeana important va fi ca si consumatorii sa stie ce se afla in spatele unei etichete cu denumire de origine, cu produs ecologic, cu indicatie geografica, produs traditional si asa mai departe, sa stie ce reguli, ce norme trebuie sa respecte agricultorii, deci care sunt calitatile produsului respectiv si, in al doilea rand, pe piata mondiala e important ca produsele europene sa fie din ce in ce mai cunoscute si calitatea, care este o conditie importanta a produselor agroalimentare europene, sa fie cunoscuta si vanduta pe pietele mondiale", a afirmat comisarul, in cadrul unei conferinte de presa.

Ciolos a subliniat ca Oficiul de Produse Traditionale a fost creat in Romania tocmai pentru a ajuta producatorii de astfel de produse sa isi protejeze retetele.

"Cand un produs devine cunoscut exista tendinta de a-l copia, de a face branza Feta sau de Parmigiano peste tot in Europa sau magiun de Topoloveni.

Inregistrarea si protectia la nivel european ii permite sa isi mentina din punct de vedere juridic si al pietei dreptul de specificitate si de asta cred ca e un lucru foarte bun ca acel Oficiu de Produse Traditionale care a fost creat in urma cu cativa ani sa ajute cat mai multi astfel de producatori", a mai spus Ciolos.

Legat de procesul de elaborare a politicii agricole comune a UE, comisarul european a afirmat ca el va fi adoptat pana la finele lui 2012, pentru ca noua politica sa poata fi aplicata din ianuarie 2014. "Procesul de elaborare al unei politici agricole comune va fi unul indelungat, in special din cauza procedurii de codecizie prevazute de Tratatul de la Lisabona./…/

Comisia Europeana, in prima faza, trebuie sa vina cu propuneri, cu initiativa legislativa privind aceasta reformare, dupa care ea trebuie discutata intre Consiliul de Ministri si Parlamentul European pentru a putea fi adoptata.

Deci, tot procesul asta incepe acum, in noiembrie anul acesta o sa prezint un document la care ii spun eu Comunicare a Comisiei, care va da liniile generale, strategice de reformare a politicii agricole comune.

Pe baza acestor orientari strategice o sa avem discutii cu statele membre, cu Parlamentul, urmand ca anul viitor, in iulie, sa propun pachetul legislativ de reformare a politicii agricole comune, care ar trebui sa fie adoptat pana la sfarsitul lui 2012, cel tarziu", a afirmat Ciolos. 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#ciolos, #promovare, #produser, #agricultura , #stiri Dacian Ciolos