Ciolos: UE ar putea rambursa subventiile agricole platite in 2011, cu intarziere

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 23:15
2171 citiri
Ciolos: UE ar putea rambursa subventiile agricole platite in 2011, cu intarziere

Esecul Uniunii Europene (UE) de a ajunge la un acord privind bugetul pentru anul urmator ar putea cauza intarzieri mari la recuperarea de catre guverne a fondurilor de miliarde de euro platite ca subventii in cadrul politicii agricole a UE, a declarat comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, potrivit Mediafax.

Discutiile la nivelul UE pentru bugetul pe anul urmator au intrat in impas in noaptea de luni spre marti, astfel ca in lipsa unei intelegeri de ultim moment cheltuielile pentru anul urmator vor fi limitate la nivelul anului actual, iar platile se vor efectua prin 12 transe lunare egale, potrivit Reuters. Statele membre UE platesc subventii agricole de aproximativ 40 de miliarde de euro, care le sunt ulterior rambursate de la bugetul UE.

"Intrucat platile directe sunt concentrate la inceputul anului, in perioada ianuarie-martie, exista riscul ca statele care platesc in avans fermierilor si cer rambursarea de la Comisia Europeana sa se confrunte cu intarzieri. Ne confruntam cu riscul unor dificultati, dar nu neaparat fermierii vor fi afectati in prima faza sau in masura mai mare", a spus Ciolos intr-o conferinta de presa.

Nu este clar inca daca statele membre vor efectua plati in avans catre fermieri, ca de obicei, la inceputul lui 2011, daca devine cert ca UE nu poate restitui banii decat mult mai tarziu pe parcursul anului.

Unul dintre oficialii Comisiei Europene pentru sectorul agricol a afirmat ca este prea devreme pentru speculatii daca fermierii din anumite state UE vor fi afectati de intarzierea subventiilor, adaugand ca spera ca Parlamentul European si statele memebre sa ajunga la un acord pana la finele anului. 

Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Un grup de aproximativ 20 de state membre UE au cerut Bruxelles-ului marţi, 26 martie, să relaxeze, şi posibil să suspende, legea UE anti-defrişări, susţinând că aceasta îi va afecta pe...
#ciolos, #ue, #subventii agricole, #fermieri, #agricultura , #stiri Dacian Ciolos