Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ciolos: trei optiuni pentru continuarea reformei Politicii Agricole Comune

Ciolos: trei optiuni pentru continuarea reformei Politicii Agricole Comune

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a prezentat joi Comunicarea Comisiei Europene privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC), care schiteaza trei optiuni pentru continuarea reformei, se arata intr-un comunicat al CE citat de NewsIn.

Astfel, cele trei optiuni pentru viitoarea orientare a PAC sunt ajustarea celor mai presante deficiente ale PAC, prin schimbari treptate, transformarea PAC intr?o politica mai ecologica, mai echitabila, mai eficienta si mai eficace, precum si renuntarea la ajutorul pentru venit si la masurile de piata si concentrarea asupra obiectivelor referitoare la mediu si la schimbarile climatice.

In cazul tuturor celor trei optiuni, Comisia prevede mentinerea sistemului actual format din doi piloni: un prim pilon, care cuprinde plati directe si masuri de piata si in cazul caruia normele sunt definite clar la nivelul UE, si un al doilea pilon, care cuprinde masuri de dezvoltare rurala multianuale si in cazul caruia se stabileste un cadru de optiuni la nivelul UE, dar deciziile finale privind schemele sunt luate de statele membre sau de regiuni in cadrul unei gestiuni comune.


Un alt element comun al celor trei optiuni este ideea ca viitorul sistem de plati directe nu poate sa se bazeze pe perioade istorice de referinta, ci ar trebui sa fie legat de criterii obiective.


"Actualul sistem prevede norme diferite pentru UE?15 si UE?12, situatie care nu poate continua dupa 2013", a precizat joi comisarul Ciolos, care a adaugat ca sunt necesare criterii mai obiective pentru alocarile destinate dezvoltarii rurale.


Cele trei optiuni au fost schitate pentru a face fata unor provocari majore legate de platile directe, masurile de piata si dezvoltarea rurala.


Astfel, in privinta platilor directe, comunicarea arata importanta redistribuirii, reproiectarii si orientarii mai exacte a sprijinului pe baza unor criterii obiective si echitabile, usor de inteles de catre contribuabili.


Aceste criterii ar trebui sa fie atat economice (sa tina cont de elementul "ajutor pentru venit" al platilor directe), cat si de mediu (sa reflecte bunurile publice furnizate de agricultori), sprijinul fiind mai bine orientat spre agricultorii activi.


"Ar trebui organizata o distribuire mai echitabila a fondurilor, intr?un mod mai fezabil din punct de vedere economic si politic, cu o perioada de tranzitie, pentru a se evita o perturbare majora", se arata in comunicatul CE.


O abordare ar fi aceea de a prevedea plata unui ajutor pentru venitul de baza (care ar putea fi uniform intr?o regiune - dar nu o suma forfetara in intreaga UE - pe baza unor criterii noi si cu un anumit plafon), plus o plata obligatorie de mediu pentru actiuni suplimentare (anual), care depasesc normele de baza referitoare la ecoconditionalitate (precum invelisul vegetal, rotatia culturilor, pasunile permanente sau scoaterea terenurilor din circuitul agricol in scop ecologic), plus o plata pentru compensarea constrangerilor naturale specifice (definite la nivelul UE) si care sa completeze sumele platite prin intermediul masurilor de dezvoltare rurala).


De asemenea, mai este prevazuta o optiune de plata "cuplata" limitata, pentru tipuri de agricultura deosebit de sensibile, asemanatoare optiunii actuale introduse in bilantul de sanatate al PAC.


In privinta masurilor de piata, precum interventiile publice si ajutoarele pentru depozitarea privata, ar putea fi puse in aplicare masuri de rationalizare si simplificare si ar putea fi introduse elemente noi care sa vizeze imbunatatirea functionarii lantului alimentar.


Legat de politica de dezvoltare rurala, pentru mai multa eficacitate, se vehiculeaza ideea trecerii la o abordare mai clar orientata spre rezultate, cu obiective cuantificate.


Totodata, comunicarea arata ca un nou element al viitoarei politici de dezvoltare rurala ar trebui sa fie setul de instrumente pentru gestionarea riscurilor, pentru a face fata mai eficient incertitudinilor legate de venituri si volatilitatea pietei.


Statele membre ar trebui sa dispuna de diverse optiuni de gestionare a riscurilor legate de productie si de venituri, variind de la un nou instrument de stabilizare a veniturilor compatibil cu OMC si pana la sprijinul sporit pentru instrumentele de asigurare si fondurile mutuale.


Ca si in cazul platilor directe, ar trebui sa se faca o noua alocare a fondurilor, pe baza unor criterii obiective, evitand renuntarea prea brusca la sistemul actual.


"Este important ca PAC sa devina mai ecologica, mai echitabila, mai eficienta si mai eficace.


PAC nu este doar pentru agricultori, este pentru toti cetatenii UE - in calitate de consumatori si contribuabili. Prin urmare, este important sa elaboram politica in asa fel incat sa fie mai usor de inteles de catre publicul general si sa prezinte clar beneficiile publice pe care le ofera agricultorii societatii in ansamblul ei.


Agricultura europeana trebuie sa fie competitiva nu doar din punct de vedere economic, ci si din punctul de vedere al mediului", a declarat comisarul Ciolos. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1520 ori