Ciolos: Romania se opune planului UE si vrea sa dea plati directe tuturor firmelor din agricultura

Marti, 02 Septembrie 2008, ora 14:39
1195 citiri
Ciolos: Romania se opune planului UE si vrea sa dea plati directe tuturor firmelor din agricultura

Romania nu este de acord cu propunerea legislativa a Comisiei Europene (CE) care interzice acordarea platilor directe catre companiile ce nu au ca obiectiv principal de activitate agricultura, ci au cel mult tangente cu aceasta, a declarat, marti, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos. El a mai spus ca Romania a sustinut in cadrul Consiliului UE necesitatea acordarii sprijinului direct "atat persoanelor juridice, cat si producatorilor, chiar daca nu au ca obiect principal de activitate agricultura".


La sfarsitul lunii mai, Comisia Europeana a facut o serie de propuneri legislative la Regulamentul CE nr. 1782/2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune.


"Pentru a preveni alocarea sprijinului direct catre companii si firme al caror obiect de activitate nu este sau este doar tangential agricol, statele membre au posibilitatea sa interzica acordarea platilor directe acestor persoane juridice, in temeiul acestui regulament", se arata in propunerea legislativa a Comisiei.


Dacian Ciolos a adaugat ca, saptamana viitoare, va avea intalniri pe aceasta tema cu ministrii de resort din Polonia si Ungaria, precum si cu comisarul european pentru agricultura, Marianne Fischer Bohl.