Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ciolos: Romania risca sa piarda credibilitate in fata Comisiei Europene

Ciolos: Romania risca sa piarda credibilitate in fata Comisiei Europene

Romania risca sa piarda nu atat fonduri, cat sa-si piarda credibilitatea in fata Comisiei Europene si am cerut Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sa ia cateva masuri de urgenta, a declarat joi ministrul agriculturii Dacian Ciolos, referitor la suspendarea platilor prin SAPARD. "In opinia mea, Romania risca nu atat sa piarda fonduri, cat sa-si piarda credibilitatea in fata Comisiei Europene. Am cerut Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) sa ia cateva masuri de urgenta si pentru aceasta a fost elaborat acel plan de actiuni. Toate cererile de plata afsate in sistem vor fi reverificate. Maine (n.r. vineri, 22 august) ne vom intalni cu colegii nostri de la MEF pentru ultimele detalii care vor fi incluse in planul de actiuni", a declarat Dacian Ciolos, in cadrul unei conferinte de presa.


Intrebat de ce s-a aflat abia acum de nota trimisa de Comisia Europeana, desi aceasta fusese trimisa MEF la 9 iulie, ministrul agriculturii a spus ca prima sa intentie nu a fost sa iasa in presa, ci sa rezolve problema cat mai repede. "Responsabilitatea mea era sa ne asiguram ca se reiau platile cat mai repede", a mentionat Ciolos.


Ministrul a precizat ca urmeaza sa fie sanctionati oameni care se fac vinovati de aceasta situatie, insa nu a dorit sa mentioneze numelor persoanelor vizate.


De asemenea, secretarul de stat din cadrul MADR, Cornelia Mihai, a afirmat ca isi asuma ca, pana la 31 august, cele mai importante recomandari ale scrisorii Comisiei Europene sa fie implementate.


"Am trecut la faza de imbunatatire a planului de actiuni in urma recomandarilor facute de CE . In prezent, suma totala a cererilor de plata aflate in sistem este de 62 milioane euro", a mai spus Cornelia Mihai.


Comisia Europeana a cerut autoritatilor romane, printr-o nota trimisa secretarului de stat din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Alice Bitu, elaborarea unui plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate, plan de masuri ce trebuie prezentat nu mai taruiu de 31 august 2008.


Platile catre beneficiarii programului SAPARD vor fi reluate dupa ce APDRP va finaliza reverificarile tuturor cererilor de plata din sistem, ca urmare a solicitarilor CE, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).


"In ultimele saptamani, s-au realizat verificari suplimentare efectuate de catre expertii Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) atat pe teren, cat si la nivel de documente pentru cererile de plata depuse la APDRP, inainte ca acestea sa fie autorizate. In acest scop, APDRP realizeaza verificarile pe teren, care urmaresc o mai buna evidentiere a lucrarilor efectuate de beneficiari, pentru fiecare tip de investitii in fiecare stadiu de executie, cat si in fiecare stadiu de plata. In ceea ce priveste verificarea documentara, in baza recomandarilor expertilor auditori, APDRP a decis ca la nivelul primirii cererilor de plata sa nu fie acceptate dosare incomplete care impiedica evaluarea corespunzatoare a cererilor de plata", a anuntat miercuri MADR.


In prezent, toate cererile de plata incomplete sunt respinse.


Un alt element de intarire a controlului il constituie verificarea de catre Directia de Control si Antifrauda din cadrul APDRP a tuturor proiectelor finalizate, nu doar cele prevazute prin esantioanele obisnuite de control, potrivit ministerului.


Expertii APDRP lucreaza acum la reverificarea tuturor cererilor de plata din sistem pentru a putea certifica si aproba aceste cereri. APDRP se afla intr-o faza avansata de implementare a masurilor cuprinse in Planul de actiune transmis catre CE la data de 31 iulie 2008, existand o comunicare continua cu reprezentantii CE. Reluarea platilor catre beneficiari se va realiza imediat ce actiunile prezentate vor fi finalizate.


In prima jumatate a lunii iunie, a avut loc o misiune de audit a Comisiei Europene, care face parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual. Misiunea a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a Programului SAPARD. Recomandarile Comisiei Europene vizeaza in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.


In urma acestei misiuni, la solicitarea Comisiei Europene, autoritatile romane au elaborat un plan de actiuni precis care prevede si completarea procedurile legate de autorizarea platilor cu noi elemente de control menite sa reduca posibilitatea aparitiei riscului de a efectua plati incorecte.


Platile pentru proiectele depuse in cadrul Programului SAPARD au fost sistate pana la remedierea unor deficiente constatate la procedurile de control, a declarat miercuri, pentru NewsIn, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik. Acesta a precizat ca Romania trebuie sa mai primeasca de la UE, in cadrul Programului SAPARD, 200 de milioane de euro. Pentru aceasta suma verificarile se vor face dupa noile proceduri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1297 ori