Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ciolos: Plata de baza pentru fermieri - limitata la 300.000 de euro

Ciolos: Plata de baza pentru fermieri - limitata la 300.000 de euro


Ciolos: Plata de baza pentru fermieri ar putea fi limitata la 300.000 de euroComisarul european pe Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat, luni, ca reprezentantii CE sustin plafonarea subventiei pentru fermieri la 300.000 de euro, precizand ca banii rezultati din aceasta plafonare vor ramane in statele membre respective pentru alte investitii.

"Structura de plata in momentul de fata am definit-o in asa fel incat banii care se duc catre o ferma sa fie mult mai transparenti. (...) Si aici subventia de baza va fi compusa din doua parti mari. 70% din subventia actuala pe care o va primi o ferma va fi justificata ca o sustinere a venitului de baza a fermierului sau fermei respective, iar 30% va fi legata de anumitre practici agricole favorabile pentru mediu si pentru fertilitatea solului, calitatea apei, biodiversitate etc.

Plata de baza de 70% limitata la 30.000 euro

Plata de baza, de 70% care sunt justificati ca fiind plata pentru sustinerea venitului agricultorului, propunerea este sa fie plafonata la 300.000 de euro, putand sa urce peste aceasta valoare proportional cu numarul de salariati pe care o ferma ii are.

30% va fi acordata proportional cu suprafata fermei

Partea de 30%, care este legata de anumite practici agricole cum este rotatia culturilor sau mentinerea pasunilor permanente, va fi acordata proportional cu suprafata fermei respective, fara limitare", a explicat Dacian Ciolos initiativa legislativa privitoare la Politica Agricola Comuna 2014- 2020.

Romania nu va pierde niciun euro din plafonare

Ciolos a precizat ca fondurile rezultate din plafonare "raman statului membru respectiv". "Banii respectivi din plafonare raman statului membru respectiv, Romania nu pierde nici un euro, banii respectivi se duc in programul de dezvoltare rurala unde va fi sustinuta financiar, si cu banii astia si cu alte fonduri, o masura care vizeaza investitiile pentru modernizare, inovare, transpunerea rezultatelor cercetarii in practica, masura care va fi deschisa si fermelor mari.

Comisarul European a adaugat: "Masura aceasta a plafonarii a fost necesara din punct de vedere politic pentru ca un obiectiv important al reformei actuale este de a transparentiza si eficientiza utilizarea fondurilor pentru politica agricola comuna. Daca nu suntem in masura sa facem treaba asta (...) exista riscul mare sa se reduca bugetul alocat agricuturii si pentru ca se considera ca fondurile sunt folosite ineficient".

Plati suplimentare pentru tinerii fermieri

Ciolos a mai aratat ca potrivit propunerilor Comisiei Europene se poate oferi o plata complementara pentru tinerii fermieri. "O plata complementara pentru tinerii fermieri care se instaleaza, care au sub 40 de ani, si care in primii cinci ani dupa instalare vor putea solicita o plata complementara pe hectar cu 25% mai mare pentru primele 25 de hectare pe care le au in ferma", a explicat comisarul.

La finalul discutiilor, el le-a spus jurnalistilor ca "Parlamentul Romaniei trebuie sa dea un aviz pe aceste propuneri si sa vina cu idei, observatii, pe care va trebui sa le avanseze Parlamentului European, in proces decizional impreuna cu Consiliul de Ministri si cu Comisia Europeana".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 989 ori