Ciolos, PAC: lipsa unei interventii costa mai mult pe termen mediu si lung

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 17:09
1512 citiri
Ciolos, PAC: lipsa unei interventii costa mai mult pe termen mediu si lung

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a aparat, luni, mentinerea unei politici agricole europene puternice in viitor pentru sustinerea selectiva in cazul unor crize care ar bulversa functionarea normala a pietelor, informeaza Mediafax.

"In situatia unor crize pe piata trebuie sa dispunem de instrumentele pentru a interveni, ca sa nu regretam mai tarziu lipsa lor.

Lipsa unei interventii ne-ar putea costa mai mult pe termen mediu si lung decat o implicare rationala la momentul respectiv.

Politica Agricola Comuna a functionat decenii ca un instrument cu un grad ridicat de interventionism pe niste piete controlate strict, dupa care s-a trecut la un proces de liberalizare.

Acum am gasit calea de mijloc", a spus Ciolos.

Reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) va insemna identificarea de astfel de instrumente pentru interventie in situatii de criza sau pentru anticiparea lor, a afirmat el.

Inainte de prezentarea propunerilor de reformare a PAC, comisarul a lansat, luni, o dezbatere publica, centrata pe rolul agriculturii in societate.

Ciolos a declarat ca "intr-o situatie de concurenta normala, oferta se adapteaza cererii, dar in perioade de criza, piata nu-si mai poate juca rolul intr-un mod natural si transparent".

"Aceasta situatie poate afecta ireversibil unele sectoare ale productiei agricole, care, in conditii normale ar putea rezista cu anumite modificari, sau poate duce la disparitia completa a agriculturii din regiuni intregi.

Impactul ar influenta nu doar capacitatea de productie a Uniunii Europene, dar si capacitatea de a mentine locuri de munca in domenii foarte sensibile", a avertizat oficialul.

Politicile publice au de jucat un rol mai important ca oricand in astfel de situatii, considera Ciolos. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #ciolos, #pac , #stiri Dacian Ciolos