Ciolos: Europa a raspuns rapid crizei

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 12:42
1529 citiri
Ciolos: Europa a raspuns rapid crizei

Comisarul european Dacian Ciolos a declarat, joi, la Bucuresti, ca Europa a raspuns rapid crizei prin stabilizarea sectorului financiar, printr-un plan de refacere economica, dar a adaugat ca trebuie trase invataminte din ceea ce s-a intamplat pentru a trece la crestere economica, precizeaza Mediafax.

"Europa a raspuns rapid acestei crize, mai ales prin stabilizarea sectorului financiar, printr-un plan de refacere economica, cu un pachet financiar care a reprezentat peste 1,5% din PIB-ul UE.

Sigur, a fost o interventie pentru a stopa efectele nefaste ale crizei, care ar fi putut duce la un dezastru economic, insa pornind de aici cred ca trebuie sa tragem invatamintele si sa vedem in ce fel putem consolida, putem trece la relansarea cresterii economice si putem consolida aceasta crestere economica, tinand cont mai mult de constrangerile pe care le avem in fata", a spus Ciolos. 

Comisarul european a precizat ca are in vedere faptul ca, "dincolo de necesitatea ca atare a relansarii economiei, acest lucru trebuie facut tinand cont de modelul social european si de ambitiile sociale". 

"Aceasta crestere economica trebuie sa fie una inclusiva, trebuie sa tinem cont de faptul ca lucram de multe ori in multe sectoare economice cu resurse naturale care sunt limitate prin definitie, deci trebuie sa avem in vedere si acest lucru, pentru ca nu putem merge cu dezvoltarea unui model economic care nu tine cont de acest lucru, mai ales ca aceasta noua relansare economica vine si pe fondul unor probleme legate de schimbarile climatice pe care va trebui sa le integram tot mai mult in modelul economic pe care urmeaza sa-l dezvoltam", a mai spus Ciolos. 

El a adaugat ca UE va trebui sa vada "in ce mod poate integra mai bine rezultatele cercetarii, dezvoltarii, printr-o crestere inteligenta prin care sa scurteze perioada necesara pentru a pune in practica rezultate ale cercetarii in toate domeniile, practic, de dezvoltare economica, dar si sociala". 

"Avem aici o strategie pe care Comisia Europeana a propus-o Consiliului European, o strategie in perspectiva UE 2020, care sa se bazeze pe o crestere inteligenta, pe o crestere durabila si pe o crestere inclusiva.

Pornim de la ideea ca aceasta criza economica poate sa fie si o oportunitate in masura in care vom sti sa punem in valoare atuurile UE - o organizare economica, politica, sociala cum o vrem, probabil unica in lume, dar care ar putea sa puna in valoare, dincolo de valorile nationale, de posibilitatile de actiune nationala, cadrul comunitar", a mai spus Ciolos.

"Comsia Europeana va veni cu propuneri catre Consiliu si Parlament pentru o mai buna coordonare economica pentru ca, pe de-o parte, sa evitam situatii prin care am trecut in ultima perioada, dar si pentru a propune instrumente pentru a putea pe de-o parte interveni in situatii de criza la nivel comunitar, dar mai ales pentru a asigura o mai buna coordonare a instrumentelor de care dispunem pentru relansarea economica.

Si aici colaborarea dintre institutiile comunitare si statele membre va fi una capitala", a mai spus Ciolos. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ciolos, #criza, #europa, #financiar, #sector , #stiri Dacian Ciolos