Ciolos despre Schengen: Romania isi apara pozitia demn

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 13:50
1030 citiri
Ciolos despre Schengen: Romania isi apara pozitia demn

Realitatea tehnica este cel mai bun aliat al Romaniei in cazul aderarii la Schengen, insa, "din pacate" nu si cea politica, in acest context apararea cu "fruntea sus" a unei pozitii "in care crede" fiind o atitudine "demna", a declarat, vineri, pentru Mediafax, comisarul european Dacian Ciolos.

"Cel mai bun aliat al Romaniei in cazul aderarii la Schengen este realitatea tehnica. Nu si cea politica, din pacate. Pe fond, Romania si-a respectat obligatiile in legatura cu pregatirea aderarii la Schengen. Pozitia sa demna in aceasta privinta este, deci, una bazata pe fapte si ma bucur ca, atunci cand este convinsa de dreptatea sa, Romania invata si sa spuna «nu», respectiv sa isi apere cu fruntea sus o pozitie in care crede", a declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul european.

Ciolos a mai spus ca, dincolo de aceasta atitudine, echilibrul pozitiei romanesti ramane la fel de important, avand in vedere ca "statele membre ale Uniunii Europene sunt parteneri «in eternitate» ai Romaniei".

"La fel de important este si echilibrul pozitiei romanesti: statele membre ale Uniunii Europene sunt parteneri «in eternitate» ai Romaniei si orice diferenta politica trebuie armonizata sau asumata cu toleranta si generozitate reciproca", a subliniat Ciolos.

Comisarul european a mai spus ca "Romania trebuie sa continue sa isi sustina cu argumente tehnice cauza si este decizia sa daca accepta si o discutie mai larga in legatura cu criterii care depasesc acquis-ul Schengen", reamintind ca "decizia de acceptare de noi state membre in spatiul Schengen se ia de catre Consiliul Uniunii Europene in unanimitate", deci cautarea aliantelor este o solutie care "nu se pune cata vreme un numar de state se opun".

Ciolos a remarcat ca dreptul de libera circulatie al cetatenilor romani in UE "doar cu buletinul" este o realitate si nu este afectat de statutul sau nu de stat Schengen al Romaniei, marii beneficiari ai Schengen-ului fiind, in fapt, "cetatenii statelor non-UE".

"Dreptul la libera circulatie a romanilor in Uniunea Europeana, doar cu buletinul, exista deja si el nu este afectat de statutul de stat Schengen al Romaniei. Schengen inseamna doar ca nu se mai controleaza actul de identitate la frontierele interne ale Uniunii si, in contrapartida, se intareste controlul la frontierele externe. 

Cel mai mult beneficiaza de Schengen cetatenii statelor non-UE care, odata intrati in Schengen, nu mai sunt controlati atunci cand circula in acest spatiu. Controlul pentru cetatenii UE la frontierele interne este o simpla formalitate. Mai mult, nu uitati ca tari precum Marea Britanie nu sunt in Schengen, din proprie alegere.

Un german care merge in Marea Britanie este controlat la frontiera britanica si asta nu inseamna ca nu are un drept sacrosanct la libera circulatie in interiorul Uniunii, la fel ca un roman astazi", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul european al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ciolos spune ca aceasta nu este o interpretare de genul "strugurii sunt acri" si se declara nedumerit ca "opinia publica si chiar clasa politica dramatizeaza excesiv aceasta obligatie a Romaniei".

"Nu vreau sa credeti ca spun ca strugurii sunt acri: este util si important ca Romania sa intre in Schengen, insa observ cu nedumerire ca opinia publica si chiar clasa politica dramatizeaza excesiv aceasta obligatie a Romaniei, care e pusa pe un fel de picior de egalitate cu aderarea la UE din 2007", a mai spus, pentru MEDIAFAX, comisarul european Dacian Ciolos.

Inaltul demnitar european a fost intrebat, de MEDIAFAX, ce poate face, in ce directie ar trebui sa se concentreze si unde trebuie sa-si caute aliati Romania ca sa infranga reticenta oficiala din UE fata de dorinta sa de aderare la spatiul Schengen.

#aderare, #ciolos, #romania, #schengen , #stiri Dacian Ciolos