Ciolos: cel mai important dosar, pregatirea reformei agricole comune dupa 2013

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 00:24
1573 citiri
Ciolos: cel mai important dosar, pregatirea reformei agricole comune dupa 2013

Dacian Ciolos, noul comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat intr-un interviu pentru Radio Romania ca cel mai important dosar in acest an este pregatirea reformei politice agricole comune pentru perioada de dupa 2013.

"Am avut mai multe intalniri cu Mariann Fischer Boel (fostul comisar european pe agricultura- n.r.) in aceste zile, pentru a discuta despre dosarele pe care urmeaza sa le preiau, insa pentru mine cel mai important dosar in acest an ramane pregatirea reformei politice agricole comune pentru perioada de dupa 2013.

Este un proces complex, un proces indelungat. Avem putin timp la dispozitie, pentru ca intentia mea este ca, undeva pe sfarsitul anului, sa pregatim o comunicare a Comisiei care sa fie preambulul textelor juridice legislative care vor reglementa politica agricola comuna dupa 2013.

Inainte de elaborarea acesteia, de prezentarea acestei comunicari a comisiei, am intentia sa organizez o consultare larga la nivel european, pentru ca eu cred ca politica agricola comuna, asteptarile contribuabililor, ale consumatorilor vizavi de politica agricola comuna sunt mari si cred ca trebuie creat cadrul pentru ca ei sa se poata exprima vizavi de ce asteapta de la aceasta politica pentru viitor", a spus noul comisar european.

Dacian Ciolos a precizat ca va pregati in perioada urmatoare, probabil in lunile februarie, martie, procesul de consultare care va fi finalizat cu cateva conferinte, intalniri la nivel european, insa pana atunci, in cursul primaverii, pana in vara, va incerca sa stimuleze diferitele organizatii profesionale, retele din mediul rural, structuri neguvernamentale, dar si parlamentele nationale.

"Voi incerca sa implic Parlamentul European, statele membre.

Stiu ca au loc deja dezbateri, se exprima deja opinii vizavi de ce ar trebui modificat si ce nu, cum ar trebui sa arate politica agricola comuna pentru perioada urmatoare si vom incerca sa sintetizam toate aceste discutii care deja au inceput, sa le dam o anumita coerenta, in asa fel incat sa putem trage niste concluzii undeva la inceputul verii", a specificat Dacian Ciolos.

Legat de programul de dezvoltare rurala, comisarul european pentru agricultura a spus ca acesta vizeaza mai ales proiecte de investitii, de modernizare a agriculturii.

"Aici sigur ca depinde foarte mult de modul cum statul membru isi elaboreaza acest program national de dezvoltare rurala, pornind de la reglementarile comunitare si cum asigura mecanismul de accesare a fondurilor, inclusiv cofinantarea privata a agricultorilor, pentru a putea sa utilizeze aceste fonduri. Si aici, cred ca in Romania sunt inca multe lucruri de facut in perioada imediat urmatoare", a mentionat Ciolos.

Potrivit noului comisar european, in prezent exista inca multe proiecte pe rol care au fost selectate, care au fost aprobate si care nu-si gasesc cofinantare.

"Deci, cred eu ca pentru ca Romania sa aiba o capacitate de absorbtie buna, si aceasta absorbtie sa fie eficienta, sa mearga acolo unde banii sunt cei mai necesari si pot fi cel mai bine valorificati, trebuie creat un mecanism, prin care agricultorii sa aiba sau beneficiarii sa aiba acces la aceste credite si la garantii", a adaugat Ciolos.

In ceea ce priveste planurile, proiectele pentru adaptarea agriculturii Romaniei la noile conditii climatice, Dacian Ciolos a spus ca, dupa 2013, o sa fie propuse niste mecanisme prin care sa fie incurajate statele membre, sa fie incurajati agricultorii pentru o utilizare rationala a acestor resurse, deoarece o supralicitare a utilizarii acestor resurse poate sa duca intr-o situatie foarte dificila in perioada imediat urmatoare.

"Misiunea mea este sa ajut un stat membru sau altul, dar prin politicile pe care Comisia Europeana le va propune, sper ca Romania sa se regaseasca si mai mult decat s-a regasit pana acum si sa poata sa aiba o politica agricola aplicata la nivel national, cat mai consistenta.

Deci sper ca si Romania sa gaseasca in mecanismele pe care le vom propune pentru perioada urmatoare, sa gaseasca cat mai multe elemente adaptate specifice si sper, din acest punct de vedere, ca si Romania, ministrul agriculturii, sa aiba o prezenta activa in discutiile, dezbaterile pe care le vom organiza privind modul cum ar trebui sa arate politica agricola comuna la nivelul european dupa 2013", a conchis Dacian Ciolos.

Parlamentul European a aprobat marti noua echipa de comisari europeni, condusa de Jose Manuel Barroso, care il include pe Dacian Ciolos, comisarul UE pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#ciolos, #agricultura, #reforma, #comisar european , #stiri Dacian Ciolos