Ciolos: Agricultura europeana nu e in declin

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 12:02
1114 citiri
Ciolos: Agricultura europeana nu e in declin

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, nu crede ca agricultura europeana este pe un trend descendent, desi venitul agricol a scazut cu 14% anul trecut in Europa, potrivit unui interviu acordat cotidianului francez Les Echos, citat de NewsIn.

El a subliniat in interviul acordat cotidianului francez ca anul 2009 a fost foarte dificil pentru multi agricultori europeni, dar acest lucru nu reprezinta, din punctul sau de vedere, o inceputul unei tendinte descendente.

"Dupa anul 2007, care a fost un an record intr-un numar de sectoare agricole, aceasta scadere dovedeste pur si simplu volatilitatea din ce in ce mai mare a pietelor noastre", a spus el.

"Daca luam in considerare previziunile in ceea ce priveste cresterea populatiei in urmatorii ani si cresterea si mai mare a cererii de produse alimentare (din cauza schimbarii practicilor de alimentare care rezulta din cresterea nivelului de viata in tari precum China si India), este clar ca nu ne putem permite sa acceptam declinul agriculturii europene", a subliniat Ciolos, precizand ca problema securitatii alimentare figureaza din nou in prezent, dupa mai multe decenii, pe ordinea de zi politica in lume si in Europa.

"Avem mai mult ca niciodata toate motive pentru a mentine nivelul productiei noastre agricole", a explicat el.

Insa sporirea orientarii sectorului agricol dupa cererile pietei si globalizarea pietelor au dus la o crestere a volatilitatii pietei si preturilor, dupa cum arata evenimentele din ultimii doi-trei ani: de la cresterea fara precedent al preturilor in al doilea semestru al anului 2007, la nivelul extrem de jos al produselor lactate in primavara anului 2009.

"Acest lucru inseamna ca va trebui neaparat sa dispunem in viitor de un numar de instrumente de gestionare a pietelor, dar pot sa spun deja in mod destul de clar ca nu ne vom intoarce la reformele anteriorare", a dat el asigurari.

Intrebat daca exista vreo modalitate de a limita impactul flucturatiilor preturilor materiilor prime agricole, Ciolos a spus ca a fost creat "un grup la nivel inalt insarcinat cu studierea in detaliu a crizei din sectorul laptetului, pentru a trage invataminte - discutiile sunt inca in curs - dar un numar de constatari pot fi facute deja".

"In primul rand, instrumentele precum interventia publica si ajutorul pentru stocarea privata au jucat un rol semnificativ pentru a reusi reducerea aprovizonarii pietei UE si stabilirea unor plafoane (desi foarte joase)", a spus el.

In al doilea rand, in prezent se discuta chestiunile de organizare a secutorului produselor lactate, relatiile contractuale dintre agricultori si ceilalti actori si transparenta, a adaugat comicarul.

Un al treilea punct il reprezinta posibilitatea recurgerii la fonduri publice pentru a rezolva problema volatilitatii - de exemplu prin intermediul unui sistem de asigurari, a conchis el.

Ciolos considera ca una dintre principalele sarcini in lunile si anii viitori va fi sa evidentieze ca, datorita Politicii Agricole Comune (PAC), agricultura asigura mai mult decat securitate alimentara, adica produse sanatoase in cantitati suficiente.

"Daca luam in considerare diferitele prioritati luate in calcul de Comisie pentru toate politicie UE in urmatorii ani, se pare ca agricultura poate contribui pozitiv la majorutatea dintre ele, sprijindu-se pe PAC.

Inteaga lume ne invidiaza produsele alimentare de calitate si exista, din punctul meu de vedere, posibilitati mari de dezvoltare a exporturilor - nu numai consolidand pozitia Europei in lume, ci si consolidand piata interna", a declarat comisarul.

Oficialul european a atras, insa, atentia ca exista si alte aspecte pozitive ale agriculturii europene, de exemplu crearea de locuri de munca, dezvoltarea sociala in zonele rurale sau lupta impotriva reducerii biodiversitatii.

"In plus, dezvoltarea investitiilor si inovatiei deschide posibilitatea de a consolida cresterea economica, in special 'cresterea verde', si competitivitatea agriculturii europene", a adaugat el.

Ciolos a subliniat ca, in ultimii 20 de ani, PAC a permis orientarea acitivitatilor agricultorilor in functie de cererile pietei.

"Nu exista nicio indoiala ca acest proces de modernizare va continua sa evolueze in viitor, prea rapid potrivit unor state, prea lent potrivit altora", a explicat el diviziunile din UE privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC).

"Modificarea regulilor de decizie prevazuta de Tratatul de la Lisabona, implicand o procedura de codecizie cu Parlamentul European, adauga o etapa suplimentara la procesul decizional; este vorba de o schimbare esentiala care, sper, va implica mai mult opinia publica in dezbatere", a subliniat comisarul.

Printre principiile privind PAC pe care Ciolos le sustine se numara ajutoarele directe, care "vor ramane un instrument major, dar care ar trebui sa fie mai echitabile si mai credibile".

De asemenea, el intentioneaza sa lanseze o discutie ampla in UE privind obiectivele si principala orientare pentru viitorul PAC, o discutie care sa se bazeze mai degraba pe principii si obiective, decat pe buget.

"Definirea obiectivelor noastre politice inainte de definirea bugetului mi se pare logica.

Vreau sa incurajez o dezbatere publica privind ce se poate astepta de la PAC in anii viitori", a spus el.

In ceea ce priveste provocarile cu care se confrunta agricultura europeana, Ciolos a evocat schimbarea climatica.

"Desi sectorul agriculturii a inregistrat progrese mult mai importante decat altele in cursul acestor ultimi ani, agricultorii europeni nu trebuie sa se multumeasca sa limiteze emisiile de gaze cu efect de sera, trebuie sa se confrunte si cu noile conditii legate de schimbarile climatice.

Sa nu uitam ca agricultura este sectorul economiei cel mai dependenet de factori meteorologici", a subliniat el. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #ciolos, #europeana , #stiri Dacian Ciolos