"Cercetarea agricola din Romania are nevoie de finantarea publica"

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 13:55
1424 citiri
"Cercetarea agricola din Romania are nevoie de finantarea publica"

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat vineri ca cercetarea agricola din Romania are nevoie de finantare de la bugetul de stat pentru a se dezvolta si i-a sfatuit pe specialistii din domeniu sa se orienteze catre colaborarea cu institutii de profil din alte state, precizeaza NewsIn.

"Situatia cercetarii agricole din Romania este o problema mai veche. Ea nu se mai poate baza doar pe valorificarea terenurilor. In alte state, unitatile de cercetare sunt profitabile pentru ca lucreaza in colaborare cu institutii de profil din alte tari", a explicat Ciolos.

"Cercetatorii romani nu trebuie sa se mai orietenteze pe realizarea de soiuri doar pentru Romania, ci si pentru alte tari, pentru ca este o piata deschisa", a completat el.

Domeniul cercetarii agricole nationale are in prezent nevoie de o imbunatatire la nivel logistic, pentru care este necesara interventie la nivel financiar din partea statului, potrivit comisarului.

"E nevoie si de o finantare de la bugetul de stat, fara de care e foarte greu sa se actioneze, mai ales pentru cresterea capacitatii logistice", a subliniat Ciolos.

El a mai spus ca in alte state europene statiunile de cercetare lucreaza in colaborare cu fermierii, sugerand ca acest model ar trebui preluat si de specialistii romani.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat ca cercetatorii agricoli romani ar trebui incurajati sa intre cu produsele pe piata comunitara, mentionand ca ministerul de resort pregateste un program de incurajare.

"Strategia este de a stabiliza patrimoniul statiunilor, de a dezvolta partea de resurse umane si de marire a capacitati de atragere a fondurilor europene", a afirmat Dumitru.

#agricola, #cercetare, #ciolos, #romania , #stiri Dacian Ciolos