Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE poate reduce fondurile pentru agricultura cu maxim 25%

CE poate reduce fondurile pentru agricultura cu maxim 25%
CE va lua o hotarare privitor la fondurile destinate agriculturii dupa evaluarea Agentiei de Plati, insa bugetul nu se poate diminua decat cu cel mult 25 %, nefiind vorba de blocarea integrala a platilor, a declarat pentru NewsIn, subsecretarul de stat in MADR, Dacian Ciolos.

"Rezultatul misiunii CE de evaluare a Agentiei de Plati este cel mai bun raspuns in ceea ce priveste reducerea sau nu a fondurilor destinate agriculturii. Doar pe baza acestui raport, CE va decide daca aplica corectii financiare Romaniei si vom afla rezultatele acestui control in cel mult o luna", a declarat, luni, pentru NewsIn, subsecretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Dacian Ciolos.

Acesta a precizat ca, "in cel mai rau caz", Romania poate pierde 25 % din fondurile destinate platilor directe la hectar, dar nu se poate discuta despre blocarea integrala a platilor.

Europarlamentarul german crestin-social Manfred Weber a declarat, duminica, ca Romaniei si Bulgariei ar trebui sa li se impuna sanctiuni prin blocarea fondurilor europene, din cauza lipsurilor inregistrate in sistemul de distributie a platilor destinate agriculturii.

"In prezent nu se pune problema de stopare a fondurilor din cauza APIA, tinand cont ca rezultatele preliminarii ale celor doua misiuni de audit din ultima perioada sunt favorabile", a declarat, luni, pentru NewsIn, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Nicolae Sterghiu.

O misiune CE a evaluat, in perioada 18- 22 iunie, functionarea APIA, obiectivul principal fiind Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) si potrivit lui Sterghiu rezultatele preliminare sunt favorabile. De asemenea, un alt audit al CE a avut loc in perioada 2-6 iulie, iar rezultatele vor conta pentru acreditarea permanenta a agentiei.

In urma acestei din urma evaluari, misiunea Comisiei a recomandat ca APIA sa-si suplimenteze personalul si sa-si extinda spatiile de lucru.

Romania primeste fonduri europene de 440 de milioane de euro pentru acordarea platilor directe la hectar in 2007, iar APIA este institutia responsabila cu gestionarea acestor fonduri. Pentru a evita practici frauduloase sau plati ilicite, statele membre trebuie sa opereze un IACS pentru platile directe. Daca statele membre nu opereaza adecvat aceste sisteme de control, Comisia decide ulterior corectii financiare prin intermediul unor controale financiare anuale.

In cazul persistentei problemelor de gestionare a fondurilor UE, Comisia va decide la sfarsitul anului 2007 daca va retrage provizoriu 25 % din platile acoperite prin IACS.


<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 831 ori