BBC: Romania cere Bruxellesului sa stabileasca prioritatile UE in domeniul agriculturii

Miercuri, 31 Octombrie 2007, ora 10:55
940 citiri
BBC: Romania cere Bruxellesului sa stabileasca prioritatile UE in domeniul agriculturii

BBC - Romania, alaturi de alte 5 state membre, cere Bruxelles-ului sa stabileasca mai intai prioritatile UE in domeniul agriculturii inainte de a aloca un buget pentru subventii. Este prima luare de pozitie ferma a Romaniei intr-una dintre problemele europene de mare interes.

Reporter: Dupa ce au fost acuzate ca au negociat prost la capitolul agricultura si ca nu au aparat interesele financiare ale agricultorilor romani, autoritatile de la Bucuresti au luat in sfarsit o pozitie ferma in fata Bruxelles-ului. Alaturi de Italia, Bulgaria, Slovenia, Cipru si Grecia, Romania a cerut Comisiei Europene sa stabileasca prioritar sectoarele agricole pe care vrea sa le subventioneze si abia apoi sa stabileasca bugetul UE. Cu alte cuvinte, sa nu mai puna carul inaintea boilor, dupa cum explica ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos: Solicitatea noastra cea mai importanta este aceea de a stabili intai care sunt obiectivele pe care UE le da politicii agricole comune pe viitor si abia dupa aceea sa stabilim bugetul si nu intai sa se stabileasca bugetul si apoi sa spuna "Uite, anumite masuri nu mai pot fi finantate pentru ca nu mai sunt bani". Mi se pare mult mai coerent sa discutam intai de ce obiective dam agriculturii in anii urmatori, cu atat mai mult cu cat UE s-a extins spre est si au intrat in UE tari care au o agricultura importanta, cum este si cazul Romaniei.

Reporter: Pe de alta parte, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, recunoaste ca Romania este in situatia de a risca sa piarda deja un sfert din subventiile europene daca nu rezolva pana in noiembrie problemele legate de Agentia de Plati in Agricultura (APIA). Cu alte cuvinte, pentru ca nu face inca dovada ca poate folosi corect banii europeni. Domnul Ciolos spune insa ca acestea sunt probleme "tehnice" pe care guvernul le va rezolva rapid, tocmai pentru a putea negocia mai bine viitoarele ajutoare financiare pe care le-ar putea primi de la UE.

Dacian Ciolos: Este important pentru noi sa rezolvam aceste probleme tehnice, pentru ca pozitia noastra atunci cand vorbim de politica agricola la nivel european sa nu fie slabita datorita acestor imperfectiuni pe care le avem din punct de vedere tehnic.

Reporter: O parte importanta a bugetului UE pentru perioada 2007-2013 este destinat asa numitei politici agricole comune. Romania are alocate pana in 2009 4,72 miliarde de euro, din care 60% vor merge in dezvoltarea rurala, 22% reprezentand ajutoarele directe pentru agricultori, distribuite prin APIA si 18% pentru dezvoltarea pietei agricole. Negocierile pentru impartirea banilor europeni pentru politica agricola comuna au fost intotdeauna dificile, state mari producatoare, precum Franta, luptandu-se sa obtina cat mai multi bani. Situatia s-a complicat dupa ultimele doua extinderi, care au adus in UE state precum Polonia si Romania, tari care au un procent mare din populatie concentrat in agricultura. Romania de exemplu detine aproape 12% din suprafata agricola a UE, ceea ce ar indreptati-o sa ceara mai multi bani. Pana acum insa Romania nu a negociat dur, mai ales ca nu a reusit sa dovedeasca o buna absorbtie a fondurilor SAPARD si PHARE pentru agricultura. Noul ministru al agriculturii, Dacian Ciolos, spune deci ca situatia se va schimba radical imediat dupa ce Bucurestiul va reusi sa puna in functiune si APIA.

Bloombiz

(Sursa: Rador)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.