Basescu a aprobat Comisia pentru agricultura

Marti, 07 Iulie 2009, ora 09:12
1478 citiri
Basescu a aprobat Comisia pentru agricultura

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat luni, Decizia de infiintare a Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania, condusa de Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii, precizeaza NewsIn.

Prima intrunire a Comisiei a avut loc luni, incepand cu ora 17:00, la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Romaniei, si a durat aproximativ trei ore.

Comisia are ca obiectiv elaborarea unor documente pentru orientarea strategiei si politicilor publice pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung (la orizontul anilor 2020-2025), planurilor de actiune pe temen mediu (pana in anul 2014) si pe termen scurt (care sa fie aplicate in anul 2010) precum si pozitiei Romaniei privind viitorul Politicii Agricole Comune.

Activitatea acestei Comisii se va incheia cel mai tarziu la data de 30 iunie 2010. Finantarea activitatilor necesare organizarii si functionarii Comisiei se asigura din fonduri publice aprobate prin bugetul de stat al Administratiei Prezidentiale,precizeaza Presedintia.

Comisia va functiona pe langa Departamentul de Politici Economice si Sociale din cadrul Administratiei Prezidentiale si este formata din reprezentanti ai patronatelor, ai sindicatelor, ai mediului academic, universitar si de consultanta din sectorul agricol si agroalimentar.

Printre membrii Comisiei se numara Dacian Ciolos, presedintele Comisiei, Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, membru al Academiei Romane, Ioan Paun Otiman, secretar general al Academiei Romane, director al Institutului de Economie Agrara si profesor Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Timisoara (USAMV).

Presedintele Traian Basescu le-a spus agricultorilor, pe 5 iunie, ca, daca vor ajunge la concluzia ca este necesara o politica agricola pe termen lung, este gata sa patroneze o Comisie prezidentiala pentru elaborarea unei strategii privind agricultura.

"Aproape toti vorbitorii au ridicat problema unei politici agricole pe termen lung care sa fie neutra din punct de vedere politic. Daca veti ajunge la aceasta concluzie, sunt gata sa patronez o Comisie prezidentiala pentru elaborarea unei strategii pe termen lung privind agricultura", a declarat presedintele Traian Basescu, prezent la evenimentul "Ziua Campului", care se desfasoara in Insula Mare a Brailei si reuneste cateva sute de agricultori, zootehnisti si producatori de echipamente.

Presedintele a sustinut ca rapoartele Comisiilor prezidentiale infiintate pana acum, respectiv cel vizand sanatatea, strategia pentru educatie si chiar raportul asupra comunismului, sunt credibile. De exemplu, a aratat Basescu, ministrul Ion Bazac aplica, fara ezitare, prevederile strategiei pe sanatate, elaborate de comisia prezidentiala condusa de Cristian Vladescu.

Pe de alta parte, seful statului a explicat ca i se pare esential ca agricultura sa fie scoasa din batalia politica si le-a cerut celor prezenti sa vina cu propunerile necesare pentru o structura credibila a unei astfel de Comisii.

Presedintele le-a spus agricultorilor ca solutiile Comisiei ar putea fi gata pana la inceputul primaverii sau pana la urmatoarea editie a evenimentului "Ziua Campului".

#Basescu, #decret, #agricultura , #stiri Dacian Ciolos