Agricultorii vor primi pana la 50% din platile directe aferente lui 2010

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 12:51
1347 citiri
Agricultorii vor primi pana la 50% din platile directe aferente lui 2010

Comitetul de Management pentru Platile Directe a aprobat marti propunerea Comisiei Europene de a permite Romaniei sa plateasca agricultorilor pana la 50% din platile directe aferente anului 2010 incepand cu 16 octombrie, in loc de 1 decembrie, transmite NewsIn.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a solicitat acordarea unui avans din platile directe aferente cererilor depuse in anul 2010 in luna iulie, printr-o scrisoare adresata comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

"Comitetul de Management al Platilor Directe a sustinut propunerea Comisiei Europene de a permite unui numar de 10 state membre sa plateasca agricultorilor pana la 50% din platile directe aferente anului 2010 incepand cu 16 octombrie, in loc de 1 decembrie 2010. Statele membre sunt Belgia, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Romania, Spania si Ungaria.

Criza financiara si scaderea veniturilor, conditiile mai dificile de obtinerea a creditelor pentru sectorul agricol, fluctuatiile de preturi pentru unele produse agricole si conditiile meteo nefavorabile (seceta, furtuni, inundatii) sunt principalele cauze care au afectat agricultorii din aceste tari", se arata intr-un comunicat emis miercuri de Comisia Europeana.

In privinta Romaniei, in proiectul de decizie al Comisie Europene se arata ca agricultorii din Romania se confrunta cu serioase dificultati financiare si probleme legate de fluxurile de numerar.

"Efectele crizei financiare s-au prelungit in 2010, in primul trimestru inregistrandu-se o scadere a PIB-ului cu 2,5% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Sectorul agricol este in special afectat de criza, de vreme ce reprezinta o parte importanta din PIB-ul romanesc, aproape 30% din populatie desfasurandu-si activitatea in acest sector.

In plus, acesta se confrunta cu conditii de creditare inasprite, la care se adauga ratele mari ale dobanzilor si solicitarea de garantii dificil de prezentat, din cauza scaderii valorii terenurilor.

Mai mult, inundatii grave au produs pagube nu numai la nivelul terenurilor, ci si in sectorul cresterii animalelor, in care s-au inregistrat pierderi de animale si distrugeri ale depozitelor de furaje", se mai arata in comunicat.

#agricultori, #plati , #stiri Dacian Ciolos