AFP: Discursul lui Ciolos, la antipozi fata de cel al comisarului pentru agricultura in exercitiu

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 14:19
1830 citiri
AFP: Discursul lui Ciolos, la antipozi fata de cel al comisarului pentru agricultura in exercitiu

Viziunea comisarului desemnat pentru agricultura, Dacian Ciolos, expusa in timpul audierilor de vineri din PE, se situeaza in opozitie fata de cea a actualei detinatoare a acestui post, liberala daneza Mariann Fischer Boel, fiind mai degraba una apropiata de cea a Frantei, comenteaza AFP, transmite NewsIn.

Intr-un discurs situat la antipozi fata de cel al danezei Mariann Fischer-Boel, care l-a precedat in acest post si care avea o viziune "foarte liberala", comisarul desemnat pentru agricultura, Dacian Ciolos, s-a pronuntat in favoarea unor "noi mecanisme" de reglementare in sectorul agricol, care "sa asigure o stabilitate a veniturilor agricultorilor, dar si o anumita stabilitate a preturilor", respectand principiul cererii si ofertei.

Raspunzand unei eurodeputate daneze, care l-a intrebat daca va reduce ajutoarele pentru fermieri, care "prejudiciaza consumatorul", el a raspuns ca, dimpotriva, "platile directe joaca un rol esential pentru a asigura stabilitatea veniturilor consumatorilor, inclusiv a celor din Danemarca". Replica lui Ciolos, usor ironica, a starnit zambetele audientei.

Printre instrumentele pe care le preconizeaza, Ciolos are astfel in vedere sa extinda si la alte sectoare fondurile de garantare si de asigurare a veniturilor, pentru a face fata fluctuatiilor de curs la fructe si legume sau pentru a dezvolta relatii contractuale intre agricultori si producatori, asa cum unele tari practica deja in sectorul laptelui.

Mai general, el s-a declarat dispus sa instituie, fara a perturba insa puternic regulile de concurenta, "derogari care sa tina cont de specificitatea sectorului agroalimentar".

"Pentru viitorul PAC, va trebui sa revenim asupra criteriilor de acordare a platilor directe, pentru o reechilibrare", astfel ca sistemul sa fie "mai simplu, mai echitabil", a pledat Ciolos.

Comisarul desemnat din partea Romaniei a promis ca se va lupta pentru mentinerea unui buget important pentru acest sector si pentru a stabili o noua reglementare in acest sector, aparand astfel pozitii foarte apropiate de cele ale Frantei, comenteaza AFP.

"A reforma Politica Agricola Comuna (PAC) nu inseamna a scadea sprijinul financiar" sau a suprima ajutoarele directe acordate agricultorilor, a asigurat comisarul in timpul audierii din fata comisiei pentru agricultura din PE.

In fata celor 27 de state europene si in Colegiul Comisarilor "voi milita pentru un buget important pentru PAC", pentru ca "nu se poate construi o Politica Agricola Comuna demna de acest nume fara un buget la inaltime", a subliniat Dacian Ciolos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #ciolos, #comisar, #discurs , #stiri Dacian Ciolos