Dacian Ciolos propune un proiect pentru promovarea produselor agricole si alimentare europene

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 08:48
1590 citiri
Dacian Ciolos propune un proiect pentru promovarea produselor agricole si alimentare europene

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a prezentat, joi, un proiect de reforma a politicii de informare si de promovare a produselor agricole si alimentare europene, care prevede triplarea bugetului si cresterea confinantarii UE, de la 50% la 60%, pentru anumite programe.

Sub sloganul "Enjoy, it's from Europe", proiectul de reforma vizeaza sa ajute profesionistii din sectorul agricol sa se extinda la nivel international si sa sensibilizeze mai bine consumatorii cu privire la eforturile in materie de calitate a produselor, pe baza unei strategii definite la nivel european.

"Intr-o lume in care consumatorii sunt mai sensibili la chestiuni legate de securitatea, calitatea si durabilitatea modurilor de productie alimentara, agricultorii si intreprinderile mici sau mijlocii europene au un rol de jucat in acest sens. Sectorul agricol si agroalimentar european este recunoscut pentru calitatea produselor sale si pentru o respectare a normelor unica in lume. Inregistrand deja 110 miliarde de euro la export, el reprezinta un atu considerabil in vederea dinamizarii cresterii si a ocuparii fortei de munca in cadrul Uniunii Europene" a declarat Dacian Ciolos, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Proiectul comisarului pentru agricultura prevede o crestere semnificativa a ajutoarelor destinate actiunilor de informare si de promovare, in scopul consolidarii competitivitatii agriculturii europene. Astfel, ajutoarele europene ar trebui sa creasca treptat de la 61 de milioane de euro in 2013, la 200 de milioane de euro in 2020.

Ciolos propune crearea unei strategii europene de promovare

Ciolos propune crearea unei strategii europene de promovare, care va permite "o mai buna directionare a actiunilor de promovare".

Totodata, propunerea include o crestere a finantarii programelor care vizeaza "tarile terte si a programelor multiple (programe prezentate de catre entitati din mai multe state membre) printr-o taxa de cofinantare mai ridicata pentru aceste doua categorii: o cofinantare de 60% din partea UE, in loc de 50%".

Comisarul european doreste sa se ajunga la o imbunatatire a nivelului scazut de cunostinte ale consumatorilor cu privire la calitatile produselor agricole europene, in general, si ale produselor recunoscute de sistemele europene de calitate, in special.

Proiectul, care va fi transmis Parlamentului European si Consiliului UE, mai prevede includerea printre beneficiari a organizatiilor de producatori si o simplificare a procedurilor administrative printr-o selectie care, de acum incolo, sa aiba loc intr-o singura etapa, la Comisie, in loc de doua etape, ca pana acum (la nivelul statului membru si apoi al Comisiei Europene).

Pentru facilitarea gestionarii programelor elaborate in comun de entitatile mai multor state membre, Dacian Ciolos propune "un ghiseu unic" al Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#produse agricole, #comisar european agricultura, #promovare produse agricole europene , #Comisar european