Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dacian Ciolos: Noua Politica Agricola Comuna aduce mai multi bani fermierilor romani

Dacian Ciolos: Noua Politica Agricola Comuna aduce mai multi bani fermierilor romani


O serie de elemente care tin cont si de specificul Romaniei se regasesc in noua Politica Agricola Comuna (PAC), a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura.

"S-a luat in discutie convergenta platilor directe in Romania, unde exista un caz fericit pentru ca s-a pornit de la o medie asemanatoare. Prin noua reforma vorbim despre miscari bugetare si in interiorul fiecarui stat pentru re-echilibrarea platilor (...) In noua Politica Agricola Comuna (PAC) se regasesc o serie de elemente care tin cont si de specificul Romaniei", a afirmat Ciolos.

Potrivit comisarului european, in noua PAC apar elemente in premiera, cum ar fi conditionarea platilor de practicile agricole verzi, dar si aparitia unei subventii complementare acordata tinerilor fermieri, in primii cinci ani de instalare.

"Un alt element (n.r. discutat in negocierile privind reforma PAC) a fost cel de inverzire a platilor directe, respectiv conditionarea platilor de practicile agricole sustenabile (30% din total), iar aceasta idee a fost acceptata. Pentru platile directe, am dat posibilitatea ca statele membre sa-si mentina sistemul de plata directa la hectar pana in 2020. Apar si alte elemente: o plata fixa, simplificata, pentru fermele mici care se va acorda, iar agricultorii nu vor mai trebui sa completeze in fiecare an cereri de plata. Plata va fi fixa si aceeasi in fiecare an. Apoi, subventia complementara pentru tinerii fermieri care se instaleaza, in primii cinci ani de instalare, care detin suprafete cuprinse intre 25 si 90 de hectare. Subventia nu va depasi 25%", a spus oficialul european.

Subventiile vor putea fi cuplate cu productia

De asemenea, Dacian Ciolos a mentionat ca Romania va avea posibilitatea sa acorde o parte dintre subventiile directe, cuplate cu productia, dar si cresterea subventiei la hectar pentru agricultorii din zonele defavorizate.

"Romania va putea acorda o parte din subventiile directe cuplate cu productia pentru a sustine anumite tipuri de productie, pana la 13% din total. Alte 2% au fost introduse pentru stimularea proteinelor vegetale. S-a stabilit, de asemenea, cresterea subventiei la hectar pentru agricultorii din zonele defavorizate. Statul va interveni din ce in ce mai putin in gestiunea pietei. Prima conditie pentru a beneficia de facilitati de interventie pe piata este ca acestia sa se organizeze", a subliniat Ciolos.

Acesta a adaugat ca, in urma negocierilor, a fost aplicata o corectie bugetara pentru programul viticol din Romania, incepand din 2014 si pana in 2020, acesta fiind de 47 milioane de euro pe an, fata de cele 42 milioane anual din executia bugetara anterioara.

Subventii de 50 de miliarde de euro pentru 2014-2020

In data de 26 iunie, negociatorii Uniunii Europene (UE) au anuntat ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a afirmat dupa acest acord ca noua PAC va aduce mai multi bani agricultorilor din Romania in urmatoarea perioada, ceea ce nu se intampla pentru toate statele membre.

In prezent, circa 80% dintre plati sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploatatii, intrucat mai multe state europene leaga inca suma alocarilor de nivelurile de productie atinse la inceputul anilor 2000, un mod de calcul care favorizeaza marile exploatatii intensive.

Potrivit reformei, multe din marile ferme europene, in special cele din Franta, Spania si Italia, vor pierde pana la 30% din subventiile pe care le primesc in prezent pentru a permite o alocare mai echitabila a subventiilor in cadrul UE. In plus, cotele Uniunii la productia de zahar vor lua sfarsit incepand din luna octombrie 2017, consolidandu-se, in acelasi timp, organizarea sectorului, cu ajutorul unor contracte si acorduri interprofesionale obligatorii.

De asemenea, sistemul drepturilor de plantare din sectorul vitivinicol va fi inlocuit, incepand din 2016, de un mecanism dinamic de gestionare a autorizatiilor de plantare implicand mai mult organizatiile profesionale, care va fi aplicabil pana in 2030, cu o limita de plantare stabilita la 1% din vie pe an.
Agricultura ramane principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, in pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) pana la 373,2 miliarde de euro.

Romania este prima tara in care Dacian Ciolos a prezentat, vineri, rezultatele negocierilor intense, ce au durat aproape doi ani, intre Comisia Europeana, Consiliul de Ministri si Parlamentul European.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1626 ori