Ciolos: Fermierii romani trebuie sa-si imbunatateasca infrastructura de colectare si stocare

Marti, 27 Mai 2014, ora 14:34
1816 citiri
Ciolos: Fermierii romani trebuie sa-si imbunatateasca infrastructura de colectare si stocare

Fermierii romani ar putea sa joace un rol mult mai important in privinta valorificarii productiei agricole, daca ar creste gradul de organizare a infrastructurii de colectare si stocare, a declarat, marti, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala, Dacian Ciolos.

"Mi se pare o pierdere pentru producatorii agricoli din Romania pentru ca, din punct de vedere al volumului productiei pe care o reprezinta, ar putea sa joace un rol mult mai important daca ar fi mai organizati, nu doar din punct de vedere juridic, ci si al capacitatii de a colecta si de a stoca productia agricola pentru a negocia direct pe piata comercializarea acestei productii. Cresterea gradului de organizare a infrastructurii de colectare si stocare a productiei ar putea duce la o crestere a valorii adaugate a productiei de materie prima pentru agricultorii romani, adica o parte mai mare din pret sa le ramana lor", a spus Dacian Ciolos.

Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a afirmat ca aceasta problema se regaseste, in special, la fermierii mici, care nu au capacitatea de stocare si nu sunt asociati, ei fiind nevoiti sa-si vanda productia inca din campania agricola de recoltare.

"Obiectivul nostru prin PAC si prin PNDR 2014-2020 este de a stimula integrarea productiei, dezvoltarea capacitatilor de productie si astfel fermierii pot sa aiba o sansa mai mare atunci cand isi negociaza preturile. Este un pret cand negociezi o cantitate mica si nu esti asociat si un alt pret daca ai o cantitate mai mare si daca esti intr-o cooperativa sau intr-o asociatie. Aici este cheia succesului", a adaugat ministrul Agriculturii.

Dacian Ciolos si Daniel Constantin participa, marti, la conferinta "Agricultura si protectia mediului in Europa Centrala si de Est - Contributia lor la cresterea economica si dezvoltarea pietei muncii", organizata de Liga Europeana pentru Cooperare Economica (European League for Economic Cooperation) cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#valorificare productie agricola, #fermieri romani, #infrastructura romania, #producatori agricoli Romania , #Comisar european