Baconschi: Trebuie eliminate diferentele intre subventiile pentru fermieri

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 21:17
2332 citiri
Baconschi: Trebuie eliminate diferentele intre subventiile pentru fermieri

Ministrul de externe, Teodor Baconschi a evidentiat necesitatea eliminarii diferentelor dintre subventiile acordate fermierilor din statele membre si pastrarii echitatii in distribuirea platilor directe, intr-o intalnire pe care a avut-o vineri cu Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, potrivit NewsIn.

Discutiile celor doi oficiali au vizat principalele componente ale pachetului de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), adoptat la 12 octombrie, in contextul negocierilor privind noul cadru financiar multianual 2014-2020.

Ministrul Teodor Baconschi a subliniat importanta, pentru Romania, a mentinerii unor alocari importante pentru PAC, ca una dintre cele mai importante politici comune ale UE, in contextul procesului de negociere a noului cadru financiar al Uniunii Europene post-2013, informeaza MAE.

Seful diplomatiei romane a evidentiat necesitatea eliminarii diferentelor dintre subventiile acordate fermierilor din statele membre si pastrarii echitatii in distribuirea platilor directe, astfel incat fermierii romani sa nu se afle intr-o situatie care sa le afecteze competitivitatea.

La randul sau, comisarul Dacian Ciolos a exprimat intentia de a contura un nou rol al PAC, care sa inglobeze atat rolul agriculturii in asigurarea securitatii alimentare si gestionarea resurselor de interes public (prezervarea solului si a biodiversitatii), cat si pe cel de creare a valorii adaugate si de potential de dezvoltare economica in mediul rural.

"Agricultura reprezinta un domeniu de viitor, iar sustinerea sa financiara vizeaza asigurarea securitatii alimentare, modernizarea sa, investitii in infrastructura rurala si competitivitatea produselor europene", a aratat oficialul european.

Sprijinind aceasta abordare ambitioasa privind reforma PAC, ministrul Teodor Baconschi a sugerat elaborarea unei strategii de investitii pentru cresterea calitatii vietii in mediului rural, necesara pentru adaptarea la imperativele traiului in secolul XXI si depasirea stereotipurilor dominante.

Un alt element abordat in discutiile celor doi oficiali a vizat necesitatea unei conexiuni intre cercetarea aplicata si productia agricola. A rezultat disponibilitatea, la nivel UE, a unor resurse financiare importante pentru cercetare si inovare in agricultura (Programul Agricultura Cunoasterii), accesarea acestora reprezentand o provocare centrala pentru Romania.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #fermiri, #reforma pac, #subventii fermieri, #teodor baconschi , #Comisar european