Agricultura familiala, subiect de dezbateri la Bruxelles

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 15:40
1562 citiri
Agricultura familiala, subiect de dezbateri la Bruxelles
Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura

Agricultura familiala se confrunta in prezent cu o serie de provocari, precum schimbarea climatica si cresterea cererii alimentare, a declarat vineri comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, in contextul in care Comisia Europeana organizeaza la Bruxelles o conferinta privind agricultura familiala.

Pentru a transforma aceste provocari in oportunitati este nevoie de un efort comun la toate nivelurile - guvernamental, al institutiilor internationale si al organizatiilor societatii civile, a completat Ciolos.

Comisarul european si-a exprimat, in cadrul conferintei, sprijinul pentru Anul international ONU al agriculturii familiale 2014 si a subliniat importanta acesteia in lume.

El a adaugat ca evenimente de genul conferintei organizate vineri vor permite institutiilor precum CE si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) sa arate potentialul agriculturii familiale de a asigura securitatea alimentara, de a crea locuri de munca si de a administra sustenabil resursele naturale.

"Lumea este hranita de femele familiale"

"Fermele familiale reprezinta peste 80% din ferme, deci sunt peste 500 de milioane in total. Lumea este hranita de fermele familiale. Exista mai multe tipuri de agricultura familiala, de la cea de subzistenta, la cea orientata spre piata, intensiva, bazata pe tehnologii moderne. Aceasta diversitate reprezinta un capital", a mai spus comisarul european pentru agricultura.

Fermele de familie joaca un rol economic, in termeni de securitate alimentara, dar au si o functie sociala, structurand zonele rurale. In conditiile in care ele se confrunta astazi cu o serie de mari provocari, precum schimbarea climatica si cresterea cererii alimentare, putem avea incredere in aceste ferme de familie, care au aratat mereu o remarcabila abilitate de a se adapta. Ele sunt parte a solutiei. Politica Agricola Comuna le sprijina cu mai multe instrumente, sustine Ciolos.

#comisar agricultura, #agricultura Dacian Ciolos, #ferme familiale , #Comisar european