Stefano Albarosa, Unimpresa: Romania, interesanta in continuare pentru reluarea investitiilor

Luni, 14 Iunie 2010, ora 14:59
4673 citiri
Stefano Albarosa, Unimpresa: Romania, interesanta in continuare pentru reluarea investitiilor

In dubla sa calitate, de presedinte al Unimpresa si investitor major pe segmentele imobiliar, auto si logistic, domnul Stefano Albarosa ramane optimist dupa un an 2009 dur, in care afacerile proprii, ca si cele ale unui mare numar de conationali au cunoscut o severa contractie. Declara la unison cu membrii Unimpresa ca isi pastreaza increderea in Romania. Stie ca multi investitori asteapta semnalele de stabilitate de la mediul politic, precum si primirea de catre Romania a "investment grade".

Ce inseamna Unimpresa astazi?

UNIMPRESA reprezinta tot sistemul investitional italian, de la multinationale la intreprinderi mici si mijlocii. Includ aici intreprinderile industriale, societatile de comert si institutiile financiar-bancare.

Ne-am propus inca de la infiintarea asociatiei, din 2003, sa reprezentam toate interesele italiene in Romania, sa fim un interlocutor unic si un sprijin pentru initiativele lor de dezvoltare.

Forta si credibilitatea Unimpresa primesc legitimitate si prin sustinerea din partea celor mai mari trei asociatii de intreprinzatori italieni: Confindustria, Confagricultura si Confesercenti.

Unimpresa a fost recunoscut ca Patronat de cate guvernul roman, in octombrie 2004.

Cu circa 700 de asociati, Unimpresa nu este numai cea mai numeroasa organizatie care reprezinta interesele strainilor in Romania, dar si singurul organism de reprezentare de acest tip, cu prezenta in diferite regiuni ale tarii.

Acesti asociati ofera locuri de munca unui numar de peste 130.000 de angajati.

Cum a afectat criza economica oamenii de afaceri italieni din Romania, in comparatie cu cei din Italia?

Criza economica in Romania a fost mult mai puternica, mai dramatica decat in Italia, din cauza ratei de contractie mai ridicata a economiei.

In afara de sectorul food, toate importurile firmelor italiene care opereaza aici au fost afectate intr-o masura mare.

Indicatorii de contractie fata de anul anterior pleaca de la -35% si ating chiar -70% in industria auto. Multe intreprinderi au fost nevoite sa se restructureze profund. Bineinteles ca planurile pe termen mediu au fost afectate.

Increderea in relatiile comerciale italo-romane s-a pastrat insa.

Romania ramane o tara interesanta pentru a relua investitiile. 

Criza a readus aspecte competitive. As putea mentiona aici trei factori:

Unu - Forta de munca e mai ieftina, salariile s-au contractat mult, iar asteptarile angajatilor s-au moderat foarte mult fata de 2006-2008;

Doi - Tara a devenit mult mai competitiva la export datorita ratei de schimb, care a evoluat de la 3,68 lei pentru un Euro in 2008 la 4,18 acum;

Trei - Explozia cresterilor preturilor din imobiliare s-a terminat. Acum s-ar putea face investitii in cladiri industriale la preturi competitive fata de Italia.

In perioada 2007-2008 se ajunsese ca metrul patrat construit in cladiri de afaceri si industriale sa coste mai mult decat in Italia sau Franta.

Costurile sunt acum mai mici decat daca ai fabrica in Italia. Noi credem ca acest mix de factori, precum si faptul ca aici sunt foarte multe de construit, face din Romania o tara atractiva.

Ne dorim stabilitate politica si economica.

Noi am fost foarte ingrijorati din cauza zvonurilor din ultimele saptamani privind marirea de taxe si impozite.

Consumul nu poate fi sacrificat. Aici suntem de acord cu presedintele, raspunsul poate sa vina din optimizarea cheltuielilor bugetare.

Mediul economic a suferit destul in criza, ca sa se confrunte direct sau indirect si cu ineficientele din sistemul public.

Ce masuri s-ar putea aplica in Romania pentru restartul cresterii economice?

Cred ca ar trebui incurajate exporturile. Romania a redevenit competitiva si are nevoie de politici adecvate pentru dezvoltarea economica.

Amintiti-va ca unele persoane au criticat cateva mari privatizari. Daca ar fi sa ne uitam numai la SIDEX, sau la Dacia, acum sunt doi colosi care produc din plin, cu exporturi importante.

Poate ar fi trebuit sa existe o deschidere mai timpurie pentru sectorul privat.

Numai prin productie, prin dezvoltarea economica se va obtine o redresare a economiei, in paralel cu o gestiune mai adecvata a cheltuielilor publice, nu prin taxe mai mari si mai multe.

Daca ai un buget de 1000, de exemplu, nu poti sa cheltui 1500 si sa ceri sau sa te astepti ca diferenta sa fie suportata de altcineva.

Ce probleme raporteaza conationalii dvs.? Cum se poate asigura predictibilitatea si stabilitatea de care este nevoie pentru ca Romania sa redevina o atractie investitionala?

Noi suntem multumiti cu masurile de pana acum. Credem ca sistemul fiscal este competitiv fata de alte tari.

Sistemul de taxare cu cota unica de impozitare este un sistem eficient, credem ca eforturile facute de statul roman de a simplifica si pastra de 2 ani sistemul fiscal sunt vizibile si apreciabile.

Noi ne luptam sa nu fie schimbat sistemul fiscal, sa nu creasca taxele. In plina criza economica vrem sa fie incurajat consumul, nu strangulat.

"Acum este momentul ca politicul sa isi spuna cuvantul si sa sustina investitiile din interior", spuneati intr-un alt interviu, deoarece investitiile externe s-au redus semnificativ. Ce se poate face pentru cresterea acestora?

Cred ca banii pentru dezvoltare vor veni din afara. Motivul este simplu: nu exista suficienti bani in Romania pentru dezvoltarea tarii. Sumele existente aici, in sistemul bancar, de provenienta autohtona, nu pot asigura dezvoltarea.

Raportul rata de depozitare/rata de imprumut se situa undeva la 30-35%. De aici lipsa mare de bani pentru investitii. Ar trebui sustinute investitiile straine.

Pentru aceasta avem nevoie de stabilitatea si predictibilitatea politicilor in mediul economic. Nu am dori sa se puna in discutie cota de TVA sau cota de impozitare unica.

Consideram ca datoria Romaniei este suficient de sigura pentru a primi acel "investment grade" din partea agentiilor de rating.

Romania se gaseste acum cu o treapta sub acest prag. De ce este inca la acest nivel critic? Se stie ca fondurile de investitii institutionale, prin regulamentul de constituire, nu pot investi in tarile care nu ating un anumit rating. 

Romania nu a atins pragul acesta, si asteptam ca situatia sa-i permita atingerea acestui "investment grade".

Speram sa se intample acest lucru in septembrie. Raspunsul poate veni de la mediul politic, care poate face declaratii despre stabilitatea cadrului de afaceri.

In 2009 ati fost o portavoce pentru sprijinirea activitatii IMM din Romania prin anumite masuri specifice, multe aplicate cu succes in Italia.

Foarte multe din masurile acestea le sustinem si acum. Multe au devenit lege.

Sunt patru puncte fundamentale: masurile menite sa sustina investitiile productive si creditarea IMM-urilor sunt de foarte mare actualitate, precum si cele care sa sustina dezvoltarea economica sau masurile care sprijina iesirea la export a acestui sector (stimulente, asigurari, sustinerea targurilor si expozitiilor).

De simplificarea radicala a codului fiscal si a legislatiei muncii am mai pomenit.

Am facut demersuri foarte importante pentru sustinerea acestor masuri impreuna cu ACPR, cu AOAR, cu Camerele de Comert din teritoriu si cu alte organizatii.

Colaboram cu Camerele de Comert, as mentiona aici pe cea din Bucuresti, cu care avem o relatie structurata extrem de buna si de durata.

Impreuna cu patronatul si camerele de comert din Romania putem aplica niste exemple din Italia care au fost incununate de succes.

De pilda, dezvoltam o relatie interesanta cu Centrocoop, unde aducem idei din sistemul cooperatist italian, care au permis dezvoltarea de afaceri la o scara mai mare.

Ce doreste Unimpresa sa intreprinda in 2010?

In 2010 noi am devenit un patronat extrem de activ, suntem membri in toate organizatiile de profil.

Suntem un cap de pod al afacerilor italiene in Romania, un pod cu benzi in ambele sensuri: pentru exporturile romanesti in Italia, dar si pentru importurile oamenilor de afaceri italieni.

Experienta aceasta este utila nu numai pentru comertul dintre cele doua tari dar si pentru promovarea investitiilor.

Avem un obiectiv foarte important, pe care dorim sa-l obtinem prin demersurile facute in sistemul economic italian, prin Confindustria, de sustinere a atractivitatii Romaniei.

Italienii au fost printre primii care au venit in Romania dupa 90.

In ciuda crizei, faptul ca suntem aici si vrem sa ramanem cea mai numeroasa comunitate de oameni de afaceri straini din Romania este o dovada suficienta a intereselor si a viziunii noastre optimiste despre Romania.

Sunteti un mare investitor imobiliar. Revenirea acestei piete pare a fi departe. De unde vine o raza de speranta?

In particular, revenirea Romaniei la "investment grade" este un fapt critic, deoarece atunci vor sosi si fondurile institutionale.

Optimismul nostru vine din faptul ca in Romania este foarte mult de cladit. Fondul locativ in Romania este inadecvat.

In UE fondul locativ este in medie cam 28 mp/locuitor, in timp ce in Romania este la jumatate, doar 14 mp pe locuitor.

Si, daca comparam situatia fondului locativ din Romania cu tarile inconjuratoare, observam ca tara sta foarte prost chiar in comparatie cu Bulgaria (20 mp/loc) , Ungaria (40 mp mp/loc) sau Polonia (23 mp mp/loc).

Ultimul plan locativ a fost facut in comunism. Aici numai 7% din dezvoltarile rezidentiale au mai putin de 20 de ani. Exista un urias potential, desi este prea multa incertitudine in domeniul economic si lipsesc banii disponibili pentru investitii.

Cati ar mai investi acum peste 120.000 euro intr-un apartament ultramodern?

Singurul sector pe care il vad mergand singur inainte, in 2010, este sectorul de parcuri industriale si logistice. Acesta va fi sectorul cel mai dinamic al constructiilor, deoarece se mizeaza pe o dezvoltare a industriei in continuare.

Deja "primavara" a venit cu cresteri pe segmentul auto comerciale, ceea ce e un indicator bun.

Credeti ca doua aspecte sunt fundamentale si pot afecta consistenta relatiilor romano-italiene: intai avem in vedere chestiunea migratiei in crestere, iar in al doilea rand problema politica generata de securitatea personala in Italia?

Aceasta a fost o tema de actualitate acum 10 luni.

Noi, UNIMPRESA, am lucrat, indeobste in Italia, in a promova aspectele pozitive ale colaborarii romano-italiene.

Am facut foarte multe demersuri in sistemul mediatic, astfel incat, daca ne uitam in ziarele din Italia, se face o diferentiere foarte mare intre o infractiune si tara de provenienta a autorului.

Ne-am atins obiectivul de a aduce in fata opiniei publice italiene in primul rand beneficiile, precum si aspectele de perspectiva ale relatiilor comerciale, fundamentul raporturilor comune.

Italienii au contribuit in mod direct si substantial la dezvoltarea economica a Romaniei si vor face asta in continuare.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#albarosa, #imobiliare, #investitii, #stefano, #unimpresa , #stiri Dacia