Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul se razboieste cu inventatorul eleronului Dacia

Statul se razboieste cu inventatorul eleronului Dacia
Romica Ion Sandu cere despagubiri grupului Renault de 26,8 milioane de euro. Sandu este dispus sa renunte la pretentii daca va deveni unicul furnizor de piese de schimb pentru modelele produse la Pitesti. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAS) se va substitui Automobile Dacia in procesul intentat companiei de fostul angajat Romica Ion Sandu pentru utilizarea unei inventii a acestuia, pretentiile sale crescind la 1.100 miliarde de lei (26,8 milioane euro).
Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Romica Ion Sandu a solicitat indexarea sumei pentru care primise dreptul la despagubiri - 120 miliarde lei - la 1.100 de miliarde lei, ca urmare a vinzarilor de automobile echipate cu capota portbagajului cu eleron, inventia sa.

Sandu s-a adresat grupului francez Renault, proprietarul Automobile Dacia, aratind ca este interesat sa renunte la pretentiile sale in cazul in care va deveni unicul furnizor de piese de schimb pentru modelele produse la Pitesti si va primi lunar, pina la sfirsitul vietii, un salariu echivalent inginerilor grupului.

Cazul este "mai mult decit suspect", a spus Ursache, care a apreciat ca, desi nu este specialist in domeniu, are indoieli cu privire la atribuirea calitatii de inventie pentru producerea tipului de eleron respectiv. Totodata, Romica Ion Sandu a fost reprezentat in fata instantei de fostul presedinte al Curtii Supreme de Justitie, desi acesta nu avea dreptul sa pledeze, in calitate de avocat, intr-o instanta pe care a condus-o, a spus Ursache.

Sandu a proiectat, in anul 1991, capota portbagajului cu eleron inglobat pentru modelul Dacia Berlina 1310. Utilizarea proiectului a permis producatorului de automobile renuntarea la eleronul din cauciuc aplicat peste capota, reducind costurile de productie a autovehiculului. In luna februarie a acestui an, Sandu a primit peste 120 de miliarde de lei, dar a solicitat o expertiza de reevaluare, motivind ca suma a fost stabilita printr-o hotarire din anul 1998.


Sursa: Ziarul de Iasi

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1350 ori