Romania si Bulgaria vor continua sa atraga investitii dupa aderare

Joi, 04 Ianuarie 2007, ora 15:56
1015 citiri

Romania si Bulgaria vor fi in continuare tinte atractive pentru investitii straine, desi activele din cele doua state sunt printre cele mai scumpe dintre tarile emergente, ca urmare a reducerii riscurilor politice dupa aderare, potrivit unei analize realizate de publicatia engleza The Telegraph.

"Pretul activelor a crescut de cinci ori in ultimii cinci ani, perioada in care Romania si Bulgaria au asteptat in anticamera Uniunii Europene. Acum cand cele doua state sunt in siguranta in clubul in care au adus, la 1 ianuarie, inca 30 de milioane de locuitori, investitorii au inceput sa se intrebe daca este timpul sa caute pajisti mai verzi", potrivit unui articol din editia electronica de joi a ziarului.

Preturile activelor din aceste tari includ deja beneficiile aderarii la UE, considera Kingsmill Bond, de la departamentul de strategie al Deutsche Bank.

"Aceste doua piete sunt acum printre cele mai scumpe state emergente din lume", a spus Bond.

Romania si Bulgaria au facut eforturi pentru a castiga statutul de piata libera si pentru adoptarea intregului acquis-ul comunitar, comenteaza The Telegraph.

Mai mult, Romania a privatizat peste 500 de companii de stat, a vandut "dinozaurul auto" Dacia catre grupul Renault.

"Nu au mai ramas prea multe companii de vandut, in afara de sistemul de telefonie, doua banci si un post de televiziune. Sute de fabrici vechi au fost inchise, astfel ca sectorul de stat reprezinta doar 30%, mai putin decat Marea Britanie, de exemplu. De asemenea, 97% din terenuri sunt acum in proprietate privata", scrie autorul articolului.

Analistii apreciaza insa ca Romania s-ar putea confrunta cu dificultati, pe fondul avansului deficitului de cont curent pana aproape de 10% din Produsul Intern Brut, chiar daca economia creste accelerat.

"Toate semnalele de avertisment obisnuite sunt prezente. Nivelul creditelor creste prea repede, iar pe piata imobiliara si a activelor se poate vorbi de «bubble». Intrebarea care se pune este daca va exista ceva care sa inverseze trendul", a spus Richard Fox, director in cadrul Fitch Ratings.

Pe de alta parte, Tero Halmari, directorul pentru Bulgaria al companiei de investitii imobiliare Equest Investments apreciaza ca nu se mai pot obtine profituri in termen scurt in regiune. "Toata lumea este ingrijorata de pericolul supraincalzirii si de aceea este bine ca investitorii sa fie precauti, deoarece cresterea nu este liniara. Exista un potential enorm daca privim peste 5-10 ani", a apreciat Halmari.

El a adaugat insa ca aderarea celor doua state la UE a dus la reducerea riscurilor politice.

"Oamenii de afaceri de peste Atlantic sau din Asia stiu acum ca in Romania si Bulgaria drepturile investitorilor sunt respectate. Fondurile alocate statelor din UE vor include acum si cele doua tari", a afirmat Halmari.

Koon Chow, de la departamentul de strategie al Barclays Capital, recomanda investitorilor sa evite acum titlurile emise de cele doua tari, intrucat randamentele s-au redus foarte mult. "Credem ca titlurile romanesti vor mai aduce profituri bune in urmatorii unul sau doi ani, dar cele bulgaresti si-au epuizat potentialul", a apreciat Chow.

In timp ce intrarea in UE nu va aduce in sine multe schimbari, cele doua state avand deja acces la pietele europene, ajutorul de la Bruxelles acordat Romaniei si Bulgariei se va dubla de la 0,5% din PIB la mai mult de 1%, mentioneaza publicatia britanica.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)