"Rabla" vest-europeana ajuta companiile auto din centru si est

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 14:31
1692 citiri
"Rabla" vest-europeana ajuta companiile auto din centru si est

Uzina Dacia de la Mioveni si alte fabrici auto din Europa Centrala si de Est  beneficiaza enorm in urma primelor de casare acordate in cadrul programelor de innoire a parcurilor auto din Germania si alte state europene, potrivit Financial Times.

Revenirea activitatii in uzinele din Europa Centrala in care sunt produse masini ieftine si de dimensiuni mici a fost uimitoare, noteaza publicatia citata.

Spre exemplu, fabrica Dacia de la Mioveni a ramas aproape goala in noiembrie si decembrie 2008, angajatii fiind trimisi acasa, cu o reducere de 20% a salariilor. In acest an, insa, in urma lansarii unor programe de innoire a parcurilor auto in state vest-europene, fabrica de la Mioveni a prins viata.

Directorul general al uzinei romanesti a declarat ca trei sferturi din productie ar putea fi destinate in acest an exportului, datorita cresterii cererii in vestul continentului.

Dacia a vandut circa 25.500 de autovehicule in Germania in 2008. Pentru acest an, insa, numarul comenzilor a depasit deja nivelul de anul trecut.

Compania detinuta de grupul francez Renault produce modelul Logan, cea mai ieftin masina de serie din Europa, cu un pret de 5.000 de euro. Loganul este marele castigator al programului de prime de casare din Germania, noteaza FT.

in februarie, Germania a reprezentat a doua piata de desfacere pentru Dacia, dupa Franta, potrivit datelor producatorului auto roman. Compania se asteapta ca livrarile din Germania sa fie mai mari decat cele din Franta, pentru scurt timp, datorita primei de casare.

in Cehia, Skoda, subsidiara a Volkswagen, a raportat dublarea la 11.000 de unitati a vanzarilor din Germania in februarie. in aceste conditii, fabrica din orasul Mlada Boleslav a revenit la programul complet de lucru, dupa ce in ianuarie saptamana de lucru a fost redusa la patru zile.

Compania italiana Fiat, care produce masini mici in sudul Poloniei, a exportat 47.417 autovehicule in martie, mai mult cu 10.000 de unitati comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Analistii considera ca imbunatatirea exporturilor de masini ar putea avea efecte pozitive asupra intregii economii, in special in Cehia, unde producatorii auto se concentraza pe autovehicule de dimensiuni mici.

Guvernul german a acceptat sa majoreze fondurile destinate programului de innoire a parcului auto de la 1,5 miliarde euro la 5 miliarde euro. Programul, care consta in acordarea unor prime de 2.500 de euro pentru achizitionarea unei masini noi, eficiente din puct de vedere al consumului de combustibil, in schimbul casarii unui autovehicul mai vechi de opt ani, va fi derulat pana cel mult la sfarsitul acestui an, a declarat Ulrich Wilhelm, purtator de cuvant al Guvernului, citat de Mediafax.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#logan, # dacia, # skoda, # mioveni, # cehia , #stiri Dacia