"Rabla" se intoarce la mijlocul lui februarie

Luni, 02 Februarie 2009, ora 09:57
1480 citiri
"Rabla" se intoarce la mijlocul lui februarie


Programul de casare a masinilor incepe cu doua saptamani mai tarziu decat a fost stabilit. Dacia spera ca programul va dezmorti vanzarile si va salva uzina de la disponibilizari. Dealerii marcilor straine sunt pesimisti.

Programul Rabla, de casare a masinilor vechi de pe piata, va incepe la mijlocul lunii februarie, cu doua saptamani mai tarziu decat a fost initial programat, a declarat Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).

In schimb, Ministerul Mediului pastreaza inca secreta data exacta la care a fost decisa demararea programului. “Din informatiile mele, va demara pe 16 februarie”, a precizat Stroe.

Atat dealerii autoturismelor de marci straine, cat si producatorul national Dacia mizeaza pe Rabla pentru salvarea vanzarilor, dupa un sfarsit de an 2008 dezastruos pentru segmentul de autoturisme noi.

Anul acesta, numarul de masini care ar urma sa fie casate a crescut de la 40.000 anul trecut, la 60.000 de unitati. De asemenea, prima de casare a crescut de la 3.000 de lei anul trecut, la 3.800 de lei. Desi Ministerul Mediului a anuntat, la sfarsitul anului trecut, ca vor putea intra in program masinile mai vechi de zece ani, pragul a fost ridicat acum la 12 ani vechime.

Nu se asteapta la succes

Dealerii auto sunt reticenti ca programul va fi un succes, in conditiile in care viitorul taxei auto este inca neclar si creditarea este blocata. “Anul trecut, Rabla a fost blocata de o taxa auto care sustinea importul masiv de masini rulate. Anul acesta, problemele financiare ale romanilor “, ne-a declarat reprezentantul unuia dintre cei mai mari dealeri de pe piata.

Anul trecut, una din patru masini a ramas nevanduta prin programul Rabla. Totusi, romanii au preferat sa isi cumpere tot rable, din import. Circa 80% din autoturismele importate de romani anul trecut sunt mai vechi de zece ani, rezulta din informatiile Registrului Auto Roman.

Cele mai ieftine

Cel mai bine s-au vandut autoturismele Dacia. “Speram ca Rabla sa salveze uzina de disponibuilizari”, dupa cum a precizat liderul sindical al producatorului auto, Nicolae Pavelescu.

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dacia, #dealeri, #masini, #rabla , #stiri Dacia