Programul "Rabla" nu s-a bucurat in Romania de succesul scontat

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 11:04
2263 citiri
Programul "Rabla" nu s-a bucurat in Romania de succesul scontat

Spre deosebire de alte tari, cum ar fi SUA, in Romania programul "Rabla" nu se bucura de succesul scontat.

O analiza comparata realizata de Financiarul arata modalitatile diferite de abordare ale guvernelor cat si interesul generat in randul clientilor.

Astfel, in Romania s-au epuizat deja doua etape din cele trei stabilite, iar dealerii auto au reusit sa vanda doar putin peste o treime din cele 60.000 de masini alocate, adica 21.000.

Etapa a treia a programului "Rabla" a inceput pe 1 septembrie si se va incheia pe 11 decembrie iar pana acum Dacia a vandut cele mai multe masini (11.483), urmata de Renault/Nissan (1.836), Autoitalia (758), Hyundai Auto (347) si Radacini Motors (328).

Per total, Guvernul a alocat in 2009 suma de 228 de milioane de lei pentru casarea a 60.000 de automobile. Pana acum, s-au acordat prime de 80 de milioane de lei.

Pentru a stimula programul, de la 12 ani vechime, varsta rablelor care vor merge la REMAT a fost scazuta la 10 ani iar 10.000 de masini au fost alocate in premiera pentru firme.

Cu totul altfel sta situatia in SUA, unde programul "Rabla" ("Cash for Clunkers") a tinut mai putin de o luna. Intre 27 iulie si 24 august, dealerii de peste Ocean au vandut 690.000 de masini noi, aproape epuizand plafonul de trei miliarde de dolari stabilit de Congresul american.

Pe langa impulsionarea industriei auto, programul a avut si scopul de a reduce consumul de combustibil, iar criteriile au fost mai bine definite. Masina trebuia sa aiba un consum mare iar vechimea era de cel mult 25 de ani.

Asa se face ca in mai putin de o luna, in SUA s-au vandut 690.114 masini in cadrul programului "Rabla". Suma suportata de Guvern: 2,87 miliarde de dolari. Piata auto din SUA a crescut in august pentru prima data in ultimii doi ani cu 1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa o scadere de 12% in iulie, inainte de inceperea programului.

Veste bună pentru șoferi. Android Auto va permite controlul radioului mașinii în curând
Veste bună pentru șoferi. Android Auto va permite controlul radioului mașinii în curând
Unul dintre punctele principale de atractivitate pentru Android Auto și CarPlay este capacitatea de a controla aplicațiile de muzică și podcast, însă ambele platforme ignoră în prezent...
Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
Mulți oameni folosesc aplicația Waze pentru a evita amenzile în trafic. De multe ori, șoferii încetinesc brusc înainte de a ajunge la un radar, doar pentru a accelera din nou după ce trec de...
#auto, #automobile, #casare, #piata, #rabla , #stiri Dacia

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  6. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  7. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice
  8. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate
  9. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  10. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate