Productia industriala a scazut in mai cu 9,8%

Joi, 09 Iulie 2009, ora 11:00
1183 citiri
Productia industriala a scazut in mai cu 9,8%

Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in mai cu 9,8% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul diminuarii drastice a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare, arata, joi, Institutul National de Statistica (INS), relateaza NewsIn.

Productia industriala a scazut in mai pentru a opta luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008.

Astfel, fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie, cu 18% in decembrie, pentru ca apoi contractia activitatii sa se stabilizeze in jur de 12% in primele trei luni ale acestui an.

In aprilie, productia industriala s-a diminuat cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

Productia din industria extractiva s-a redus cu 13,2% in luna mai a acestui an, iar cea din industria de prelucrare a scazut cu 11,3%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 2,4%.

Pe marile grupe industriale, productia din sectorul bunurilor de folosinta indelungata s-a diminuat cu 17,9%, cea a bunurilor intermediare, cu 13,9%, productia de bunuri de uz curent s-a contractat cu 9,5%, sectorul bunurilor de capital s-a redus cu 3,6%, iar industria energetica a produs mai putin cu 1%.

In serie bruta, declinul productiei industriale a fost usor mai mare, de 10%.

Fata de aprilie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut pe ansamblu cu 0,3%, ca urmare a comprimarii activitatii din industria prelucratoare cu 0,1%. In shimb, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 5,3%, iar industria extractiva, cu 1,5% fata de luna precedenta.

Pe grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent (-1,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,6%), respectiv cresteri in industria energetica (+4,9%), industria bunurilor intermediare (+3,1%) si industria bunurilor de capital (+0,7%).

In schimb, in serie bruta, productia industriala a crescut in mai cu 6,6% fata de luna anterioara.

"Vestea buna este ca se observa o stabilizare in acest domeniu si probabil se va imbunatati usor. Totusi, nu avem sperante pentru o redresare semnificativa, atat timp cat cererea externa este scazuta si cata vreme zona euro nu-si revine", a declarat pentru NewsIn economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El a adaugat ca un punct pozitiv este dat de productia in crestere de la Dacia.

In primele cinci luni din 2009, productia industriala, ajustata, a scazut cu 10,7%. Astfel, industria prelucratoare s-a contractat cu 13,6%, industria extractiva, cu 5,4%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 1,3%.

Pe marile grupe industriale toate categoriile de bunuri au inregistrat scaderi, cele mai semnificative fiind in industria bunurilor intermediare si cea a bunurilor de folosinta indelungata, de cate 17,7% fiecare.

Productia de bunuri de capital s-a redus cu 9,5%, industria bunurilor de uz curent, cu 8,6%, si industria energetica, cu 4,4%

#productie, #industrie, #energie, #raiffeisen, #dacia, #zona, #euro , #stiri Dacia