Presedintele Eurom Bank, acuzat de emiterea unor cecuri fara acoperire

Luni, 05 Iulie 2004, ora 12:55
1238 citiri

Romsat Cardinal Network, firma care detine licenta pentru postul de televiziune Tele 7 ABC sustin ca a fost prejudiciata, printr-o inselaciune, cu peste 400.000 de marci.Este vorba despre firma Romsat Cardinal Network, care a emis niste bilete la ordin fara acoperire pentru un cont deschis la Banca Eurom bank (fosta Banca Dacia Felix, cumparata de Freddie Robinson). Romsat Cardinal Network este firma care detine licenta pentru postul de televiziune Tele 7 ABC, condus de Paul Opris.

In plangerea penala adresata procurorilor, reprezentantii LIM Invest sustin ca firma bucuresteana a fost prejudiciata, printr-o inselaciune, cu peste 400.000 de marci (aproximativ 230.000 de dolari). Paguba provine din neachitarea unor obligatii prevazute intr-un contract de asociere in participatiune incheiat, pe 29 august 1996, intre LIM Invest si Romsat Cardinal Network.

Obligatiile se refereau la contravaloarea utilitatilor (consum de apa, energie termica, energie electrica), plata unei cote lunare de 25.000 de marci, precum si penalitatile aferente de 25 la suta pe zi de intarziere la plata.

Bilete la ordin

Reprezentantii firmei LIM Invest sustin ca aceia de la Romsat i-au indus in eroare prin faptul ca au semnat contractul de asociere in participatiune, prin care si-au asumat obligatiile ferme de plata, dar, ulterior, nu si-au achitat integral si la termen obligatiile contractuale. Firma Romsat ar fi ramas, astfel, restantiera cu suma totala de 11,9 miliarde de lei.

In plus, firma lui Freddie Robinson a continuat sa induca in eroare societatea LIM Invest prin emiterea a patru bilete la ordin de cate 100.000 de marci, cu scadenta la 8 martie 2001, iar, ulterior, prin minuta din aceeasi zi, s-a convenit inlocuirea acestor bilete cu alte patru de aceeasi valoare, cu scadenta la 8 aprilie 2001. Nici acestea din urma nu au fost insa decontate pana in prezent.

In plangerea adresata procurorilor, reprezentantii firmei LIM Invest au solicitat instituirea unui sechestru asigurator asupra bunurilor aflate in imobilul stabilit in contractul de asociere, Discoteca Music Factory, din cartierul Floreasca. Firma prejudiciata urmareste ca bunurile sa nu fie vandute de catre Romsat, ci sa serveasca la acoperirea pagubei produse.

Conflicte si somatii

In anul 2001, a izbucnit conflictul dintre firmele LIM Invest si Grup Cardinal Com Romania, detinatoarea pachetului de 99 la suta din actiunile societatii Romsat Cardinal Network. Aceasta din urma a trimis, pe 24 mai 2001, pe adresa LIM Invest o notificare prin care soma firma sa permita accesul angajatilor in Discoteca Music Factory pentru ridicarea bunurilor "sechestrate abuziv".

In virtutea acestei somatii, firma Grup Cardinal Com se degreva de orice obligatii financiare din cauza situatiei privind bunurile sechestrate. In finalul somatiei, LIM Invest este avertizata ca, in cazul continuarii acestei "atitudini ostile", Grup Cardinal Com isi rezerva dreptul de a actiona in baza legii penale.

Lipsa de fonduri

Pe 24 mai 2001, LIM Invest instiinta firma Grup Cardinal Com ca nu-i poate permite accesul in incinta Discotecii Music Factory, intrucat intre cele doua societati nu exista un raport juridic contractual.

In raspunsul la aceasta instiintare, actionarul majoritar la Romsat Cardinal Network sustine ca LIM Invest este datoare Grupului Cardinal Com cu 750 de marci, fapt pentru care inceteaza colaborarea.

Pe 17 august, la sediul bancii lui Freddie Robinson, Eurom Bank, este semnat intre aceasta si LIM Invest un proces-verbal pentru predarea-primirea garantiilor constituite cu ocazia acordarii unui credit in favoarea Romfosfochim Active.

In procesul-verbal se mentioneaza "primirea, in original, a patru bilete la ordin, emise de Romsat Cardinal Network, la data de 8 martie 2001, cu scadenta la data de 8 aprilie 2001, in favoarea LIM Invest, in valoare de 100.000 de marci fiecare, girate de aceasta in favoarea Bancii Dacia Felix (actualmente Eurom Bank - n.r.) pentru garantarea creditului acordat Romfosfochim Active".

In finalul procesului-verbal, apare mentiunea ca "biletele la ordin sunt investite cu formula executorie, ca urmare a lipsei de fonduri a SC Romsat Cardinal Network, la data scadentei".

Executarea silita

Pe 16 martie 2004, la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, avea loc procesul de executare silita intentat de LIM Invest firmei debitoare, Romsat Cardinal Network, pentru creanta de 400.000 de marci, reprezentand contravaloarea biletelor la ordin emise de societatea din urma in favoarea LIM Invest.

Instanta a retinut ca pe spatele biletelor la ordin sunt facute mentiuni privind girarea acestora de catre LIM Invest, in 8 martie 2001, in favoarea Bancii Dacia Felix - Sucursala Municipiului Bucuresti. In incheierea sedintei din Camera de Consiliu, instanta a consemnat ca, "prin girarea biletelor la ordin in mod legal catre o alta persoana juridica, creditoarea (LIM Invest - n.r.) a transmis acesteia toate drepturile ce rezulta din titlurile de credit, dupa cum arata in mod expres legea, motiv pentru care instanta apreciaza ca cererea de fata (de executare silita - n.r.) este neintemeiata, SC LIM Invest nemaiavand calitatea de creditor in raportul juridic constatat prin titlu executoriu, iar raporturile juridice fundamentale dintre parti excedand cererii cu care este investita instanta".

Drept urmare, instanta a respins cererea de executare silita formulata de LIM Invest impotriva Romsat Cardinal Network.

Sursa: Gardianul