Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inchirierile auto cresc pe cheltuiala ''capsunarilor''

Inchirierile auto cresc pe cheltuiala ''capsunarilor''

Din miile de "capsunari" reveniti in Romania in vacanta, cateva sute si-au inchiriat deja masini pentru a colinda tara in lung si-n lat.Afacerea a devenit traditionala pentru companiile de tipul "Rent a Car", care in restul anului isi asigura profitul din inchirierea masinilor catre strainii veniti cu afaceri la noi in tara. Adevaratele profituri se vor scoate insa abia de anul viitor, spun reprezentantii firmelor de profil, cand se asteapta o crestere a numarului de turisti care vor veni in Romania.

Inchirierile sezoniere de masini reprezinta un alt business care castiga de pe urma romanilor plecati sa munceasca in strainatate. Reprezentantii companiilor specializate in acest tip de afacere au primit solicitari mai ales in ultima perioada, din partea clientilor romani care se intorc acasa, in vacanta, din tari ca SUA, Canada, Israel, Franta sau Germania.

Radu Ursacescu, directorul general al companiei Active Rent a Car, spune ca durata pentru care se inchiriaza o masina nu depaseste trei saptamani. La fel se intampla si in preajma Craciunului, perioada in care romanii revin in tara.

Oamenii de afaceri, grosul clientilor

Businessul "rent a car" functioneaza mai ales datorita turismului de afaceri, care asigura aproximativ 80% din totalul cererii, in timp ce restul este contributia turismului traditional. Unii clienti au devenit deja fideli unei anumite companii si, o data pe luna, cand revin in Romania, inchiriaza masina pentru cateva zile. "Avem zeci de clienti din Italia, care se misca prin tara, mai ales in zona Banatului", spune Radu Ursacescu. Pe langa oamenii de afaceri straini care revin in Romania periodic, companiile de consultanta sunt un alt client fidel care inchiriaza masini.

"In general, sunt specialisti care asigura consultanta in cadrul unor proiecte internationale. Ei inchiriaza doua-trei masini, pe o perioada de maximum opt luni", precizeaza Ursacescu.

Inchirierea pe termen lung, la jumatate de pret

Singura concurenta semnificativa a companiilor "Rent a Car" e reprezentata de firmele care ofera inchiriere pe termen lung si care practica tarife la jumatate. Spre exemplu, chiria unei masini de clasa medie, pe termen scurt (pana la un an), variaza in intervalul 700-800 euro/luna, in timp ce pe termen lung (intre 2 si 4 ani) este de 400 euro/luna. Cu toate acestea, reprezentantii firmelor "Rent a Car" nu se simt catusi de putin amenintati. "Noi ne adresam clientilor care inchiriaza masini pe o perioada de pana la un an, in timp ce inchirierea pe termen lung tinteste perioade de cel putin 24 de luni", spun ei. Practic, inchirierea de autovehicule pe termen lung functioneaza ca un leasing operational. "Clientul - care poate fi o companie sau o persoana fizica - achita o rata lunara, care include atat serviciul de inchiriere, cat si mentenanta masinii si relatia cu autoritatile. Dupa expirarea contractului, clientul ne restituie masina", explica Daniel Ivan, directorul executiv al Fleet Management Services (FMS), companie specializata in inchirierea pe termen lung. Mai mult, compania care alege sa isi externalizeze parcul auto apeland la asemenea servicii poate sa-si stabileasca un buget destinat consumului de combustibil pe o perioada lunga de timp, pe baza rapoartelor realizate de catre FMS.

Logan, in topul inchirierilor

"Dacia Logan este vedeta inchirierilor, mai bine de 70% din comenzi optand pentru acest model", spune reprezentantul Active Rent a Car. Tarifele practicate de firme se reduc simtitor pe masura ce perioada de inchiriere creste. Chiria unui Logan este de 39 euro/zi, in cazul in care se inchiriaza pentru cateva zile, si coboara pana la 15 euro/zi pentru un contract de sase-opt luni.

Piata va exploda dupa 2007

"Piata romaneasca a inchirierilor de masini este inca mica in comparatie cu alte piete europene, insa are un potential crescut, mai ales in perspectiva integrarii in UE", crede Liviu Dinca, director in cadrul companiei Avis. Cresterea anuala inregistrata pana in prezent este de 10%.

Simona SIMIONESCU

Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1031 ori