Grupul Tenaris va produce la Zalau airbag-uri pentru automobile

Vineri, 19 Ianuarie 2007, ora 02:36
2147 citiri

Grupul Tenaris va produce, incepand din martie, la Zalau, airbag-uri pentru automobile, care vor fi exportate pentru producatori importanti din industria auto, a anuntat joi, la Bucuresti, vicepresedintele executiv pentru Romania al grupului Tenaris, Paolo Bassetti.

Tenaris are sediul in Luxemburg si este liderul mondial in productia de tevi de otel fara sudura si servicii pentru industria de petrol si gaze. Grupul este si unul dintre cei mai mari furnizori de produse tubulare si servicii utilizate in centrale din industria energetica, precum si in aplicatii specializate, industriale si auto.

In Romania, Tenaris este proprietarul combinatului siderurgic Donasid Calarasi si al companiei Silcotub Zalau, care produce in principal tevi din otel fara sudura si semifabricate din otel.

Potrivit lui Bassetti, Tenaris Silcotub Zalau nu va produce airbag-uri pentru popularul automobil autohton Dacia Logan, pentru care realizeaza insa o serie de componente pentru structura, scaune si consola centrala a masinii.

Tenaris controleaza aproximativ 25 la suta din piata mondiala a airbag-urilor, printre clientii sai numarandu-se companii de top din industria auto. Grupul Tenaris este listat la bursa de la New York, avand o capitalizare de circa 20 miliarde dolari.

In ceea ce priveste companiile detinute in Romania, 25 la suta din productia combinatului siderurgic Donasid Calarasi este exportata, precum si 67 la suta din productia de tevi a societatii Silcotub Zalau.

<b>Grupul Tenaris va investi la Calarasi 16-20 milioane dolari in urmatorii doi ani</b>

Grupul Tenaris, cel mai mare producator mondial de tevi de otel, va investi la combinatul siderurgic Donasid Calarasi 16-20 milioane de dolari in urmatorii doi ani, potrivit vicepresedintelui executiv pentru Romania al grupului Tenaris, Paolo Bassetti.

In perioada iunie 2005 - mai 2007, investitiile Tenaris la Donasid Calarasi vor totaliza 47 milioane dolari, din care 27 milioane dolari pentru retehnologizarea fabricii si 20 milioane dolari pentru plata anticipata a datoriilor Donasid catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului /AVAS/, a precizat Bassetti.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare /BERD/ a acordat joi un imprumut de 10 milioane euro combinatului siderurugic Donasid Calarasi, aflat in proprietatea grupului Tenaris.

Imprumutul va finanta, in principal, modernizarile tehnologice care vor contribui la cresterea productiei principale - tagla - de la nivelul actual de 300.000 tone pe an, pana la potentialul sau maxim, de 450.000 tone. Tagla produsa si vanduta de companie este utilizata pentru producerea de tevi din otel fara sudura.

Acordul de imprumut a fost semnat la sediul Biroului BERD din Romania de catre Hildegard Gacek, directorul BERD pentru Romania, si reprezentantii Tenaris - Silcotub, vicepresedintele executiv Paolo Bassetti si directorul financiar Pablo Alasia.

Directorul BERD Romania a declarat, cu acest prilej, ca imprumutul acordat va contribui la restructurarea Donasid, astfel incat aceasta sa devina o intreprindere industriala de succes.

Compania Donasid a fost achizitionata, in 2005, de catre grupul Tenaris - cu sediul in Luxemburg, lider mondial in productia de tevi de otel fara sudura si servicii pentru industria de petrol si gaze. Grupul este si unul dintre cei mai mari furnizori de produse tubulare si servicii utilizate in centrale din industria energetica, precum si in aplicatii specializate, industriale si auto.

Investitiile initiale realizate de Tenaris au contribuit la reinceperea productiei in 2006, iar imprumutul BERD va genera cresterea semnificativa a acestei capacitati de productie.

Tagla de otel produsa de Donasid va fi in cea mai mare parte livrata catre Tenaris Silcotub, o alta unitate de productie a Tenaris, situata in Zalau, si va fi utilizata pentru realizarea produselor sale de inalta calitate, tevi de otel fara sudura.

Paolo Bassetti a declarat ca imprumutul BERD joaca un rol important, ajutand Tenaris in realizarea strategiei de crestere a productiei de tagla de otel care, la randul sau, va contribui la cresterea productiei Silcotub de tevi din otel fara sudura.

Vicepresedintele executiv Tenaris pentru Romania a mai afirmat ca, pana la finele acestui an, cele doua companii ale Tenaris in Romania - Silcotub si Donasid vor fi integrate, noua companie urmand sa poarte numele Tenaris Silcotub.

Pana in prezent, BERD a investit peste 3,2 miliarde euro in Romania, prin intermediul a mai mult de 110 proiecte. In plus, Banca a mobilizat investitii de peste sase miliarde euro realizate in tara de partenerii sai.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)