Geoana: Autoritatile vor sprijini uzinele Dacia si Ford Craiova

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 12:55
1702 citiri
Geoana: Autoritatile vor sprijini uzinele Dacia si Ford Craiova

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, de declarat, ieri, la Craiova, ca autoritatile trebuie sa sprijine industria autohtona de automobile. Mircea Geoana, s-a aflat la Craiova pentru ceremonia de investire a noului prefect de Dolj, Florin Stancu.

"Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care firmele craiovene sa isi continue activitatea. Se incearca aprobarea unui pachet de sprijin pentru Dacia, la Mioveni. In acelasi timp, se incearca obtinerea unui alt pachet de sprijin si pentru Ford, pentru ca fabrica de la Craiova reprezinta un sprijin al intregii industrii de autoturisme din Romania. De aceea, sunt convins ca solicitarile facute de cei de la Ford vor fi primite cu deschidere de Guvernul Romaniei si vom veghea ca acest lucru sa fie facut de o maniera echilibrata”, a spus Mircea Geoana.

Senatul a aprobat, la inceputul saptamanii, ordonanta prin care statul roman acorda un ajutor de stat pentru uzina americana Ford in valoare de 143 de milioane euro in perioada 2008-2012, ce are ca obiectiv dezvoltarea regionala.

Ordonanta data de guvernul Tariceanu in septembrie 2008 stabileste conditiile privind acordarea unui ajutor de stat individual in valoare nominala de 143 milioane euro, echivalent in lei, de catre Guvernul Romaniei, catre Ford Motor Company care a achizitionat potrivit contractului de vanzare cumparare 72,40% din actiunile detinute de AVAS la Societatea Comerciala Automobile Craiova.

Prin contractul de vanzare, Ford se angajeaza la investitii totale de 675 de milioane de euro pentru retehnologizarea fabricii, iar guvernul s-a angajat sa acorde pentru productia de autovehicule, un ajutor de stat de 94,45 de milioane de euro, in perioada 2008-2012, iar pentru productia de motoare - de 48,5 milioane de euro in perioada 2010 - 2012.  Ajutorul de stat individual regional acordat de Guvern are ca obiect sustinerea regiunii sud-vest a Romaniei si a fost autorizat de Comisia Europeana.

Ordonanta merge spre aprobare la Camera Deputatilor, for decizional.

Industria automobilelor este una din cele mai afectate de criza, atat in lume, cat si in Romania. La sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca statul roman va sustine investitiile din domeniul constructiilor de automobile atat ale Ford, cat si ale Renault si a anuntat acest lucru si la ultima reuniune a Consiliului European.

Planul anticriza al Guvernului Boc are un capitol si pentru domeniul auto. Planul prevede instituirea unei taxe de poluare anuale, in functie de gradul de poluare al autovehiculului. Guvernul ar mai putea aproba, pe langa acordarea unei prime de 800 de euro pentru fiecare automobil reciclat in 2009, si amanarea de la plata TVA cu sase luni, pentru a ajuta relansarea industriei auto.

Pachetul de masuri prevede si facilitarea accesului de creditare pentru investitiile in sector, dar si pentru utilizatorii de autoturisme, prin bonificarea dobanzii. Alte masuri ce privesc relansarea industriei auto propun reducerea impozitului pe profitul investit in dezvoltarea si modernizarea produselor, tehnologiilor si a noilor capacitati de producere a componentelor auto. Ministerul Economiei isi mai propune sa sprijine reconversia profesionala a persoanelor disponibilizate din industria auto, prin cofinantarea scolarizarii personalului in perioada intreruperii temporare a activitatii.

Ajutoarele promise de premierul Boc pentru revitalizarea industriei auto, ce insumeaza aproape 500 milioane euro, vor fi acordate cu conditia ca profitul si dividendele obtinute de agentii economici sa fie reinvestite in Romania, a declarat pe 23 ianuarie presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de NewsIn.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#geoana, #auto, #dacia, #ford , #stiri Dacia