FT: Ford, atras in Romania de succesul Dacia

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 15:14
2181 citiri
FT: Ford, atras in Romania de succesul Dacia

Succesul de care se bucura masinile produse de Dacia, companie detinuta de grupul francez Renault, a contribuit la decizia constructorului auto american Ford de a investi in Romania, potrivit publicatiei Financial Times.

Ford a devenit actionar majoritar la Automobile Craiova in 2007.

Presedintele Ford Europa, John Fleming, a declarat, pe 8 septembrie, ca Ford va produce anul viitor la Craiova 20-30.000 de masini Ford Transit Connect, precizeaza Mediafax.

El a spus ca varianta pentru pasageri a utilitarei Transit Connect, denumita Ford Turneo Connect, este in planurile Ford pentru Craiova, dar o decizie despre aceasta versiune va putea fi luata in a doua parte a anului viitor.

"Venirea Ford devedeste ca Romania este un stat cu adevarat industrial", a declarat directorul general al Dacia, Francois Foumont, citat de publicatia britanica.

Renault a cumparat Dacia in 1999, perioada in care situatia industriei prelucratoare din Romania parea sumbra, iar statul nu reusea sa atraga investitii straine in volumul de care beneficiau tari precum Ungaria sau Cehia, noteaza Financial Times.

Pornind de la premisa ca este nevoie de o masina destinata statelor emergente usor de intretinut si care poate face fata drumurilor dificile, Renault a decis sa produca Logan, un autovehicul cu un pret de circa 5.000 de euro.

Dacia a salvat industria auto din Romania, ajungand la o productie maxima de 1.340 de automobile pe zi, inregistrata anul trecut.

Cererea interna s-a diminuat, insa, cu 60% in termeni anuali in al patrulea trimestru din 2008, din cauza crizei economice globale, iar productia Dacia a fost suspendata pentru mai multe saptamani.

Salvarea a venit sub forma programelor de casare implementate in statele europene occidentale.

Astfel, autoritatile din Germania au decis sa acorde prime de 2.500 de euro la casarea unui automobil vechi, pentru cumpararea unui automobil nou, tintind prin aceste masuri sprijinirea sectorului auto national.

De aceste prime a beneficiet, surprinzator, Dacia, in conditiile in care consumatorii au realizat ca pot cumpara un Logan nou la jumatate de pret. Astfel, cererea pentru automobilele produse de Dacia a crescut in strainatate.

"Circa 85% din productie este destinata exportului", a afirmat Foumont.

Germania reprezinta cea mai mare piata pentru Dacia, urmata de Franta si Romania.

Anul trecut, compania a avut venituri de aproape trei miliarde de euro, sau 2% din Produsul Intern Brut al Romaniei.

In ultimii doi ani, Romania a recuperat o parte din distanta pe care o avea in anii '90 in urma statelor mai bogate din centrul Europei in ceea ce priveste investitiile.

Financial Times noteaza ca una dintre principalele probleme care franeaza dezvoltarea Romaniei o reprezinta infrastructura nedezvoltata, cu numai doua autostrazi.

Cu toate acestea, Renault si Ford au ramas indeajuns de increzatoare pentru a investi in continuare.

Astfel, Dacia intentioneaza sa lanseze in 2010 o versiune 4X4 a Logan si investeste 160 de milioane de euro intr-un centru de cercetare si dezvoltare, ceea ce-i va permite sa testeze autovehicule in Romania.

Veste bună pentru șoferi. Android Auto va permite controlul radioului mașinii în curând
Veste bună pentru șoferi. Android Auto va permite controlul radioului mașinii în curând
Unul dintre punctele principale de atractivitate pentru Android Auto și CarPlay este capacitatea de a controla aplicațiile de muzică și podcast, însă ambele platforme ignoră în prezent...
Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
Mulți oameni folosesc aplicația Waze pentru a evita amenzile în trafic. De multe ori, șoferii încetinesc brusc înainte de a ajunge la un radar, doar pentru a accelera din nou după ce trec de...
#auto, #automobile, #casare, #dacia, #dezvoltare, #ford, #logan, #programe, #renault, #vanzari , #stiri Dacia

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  6. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  7. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice
  8. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate
  9. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  10. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate