Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Evolutia pietei auto confirma prognozele pesimiste

Evolutia pietei auto confirma prognozele pesimiste
La sfarsitul anului trecut, importatorii si producatorii de autovehicule din Romania lansau prognoze diferite pentru evolutia pietei in 2006.In timp ce unii, printre care si presedintele APIA, Brent Valmar, marsau pe o crestere cuprinsa intre 5 si 10%, altii se temeau de o stagnare sau chiar de o scadere
Din nefericire, rezultatele pentru luna aprilie date publicitatii de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), par sa respecte mai degraba prognozele pesimiste decat pe cele optimiste.

in a patra luna a acestui an, au fost comercializate doar 20.239 vehicule, cu numai 1.104 mai multe decat in aprilie 2005. Luand in calcul rezultatele lunare din 2006 se poate observa o diminuare constanta a ratei de crestere.

Pentru ianuarie avansul pietei fata de aceeasi luna a anului trecut a fost de 17,4% iar dupa primele doua luni acesta se reducea la 8%.

in primul trimestru vanzarile le au depasit pe cele din 2005 cu numai 4,3% pentru ca la finalul lui aprilie diferenta sa fie de numai 2,9%.

Din cele 82.080 de vehicule comercializate pana la 1 mai pe piata autohtona, 70.499 au fost autoturisme, iar 11.165 vehicule comerciale. De la inceputul anului au fost comercializate si 416 autobuze, in scadere cu nu mai putin de 36,2% fata de perioada ianuarie-aprilie din 2005.

Singura crestere substantiala se observa in domeniul exporturilor, aceastea fiind cu 108,6% mai mari decat in urma cu un an.

Autoturismele tin piata pe plus

Unicul segment al pietei totale care a inregistrat o crestere, mica ce-i drept, este cel al autoturismelor (+4,6%), in timp ce vanzarile de vehicule comerciale au scazut cu 4,2%, iar cele de autobuze cu 36,2%.

In domeniul autoturismelor trebuie mentionata situatia dificila in care se afla constructorii autohtoni, comertul cu masini Dacia si Daewoo pe piata interna scazand in aprilie cu inca 9,7% dupa ce si in martie se diminuase cu 24%.

Nici importatorii nu par sa o duca la fel de bine ca anul trecut, piata acestora, desi aflata in crestere, pierzand constant din avant. Daca in ianuarie avansul comertului cu turisme importate era de 55,2%, in aprilie a ajuns la numai 27,6%.

Dacia a vandut in aprilie numai 7.991 unitati, cu 361 mai putine decat in martie, iar Daewoo 2.106.

In clasamentul vanzarilor de autoturisme importate din luna aprilie pe primul loc se afla Renault, cu 1.713 unitati, urmat colegii de concern Skoda (1.347 unitati) si Volkswagen (1.331 unitati).

Cel mai vandut model autohton ramane, fara urma de indoiala, Logan, in timp ce vedeta importurilor este Renault Clio.

Piata de vehicule comerciale usoare din import are ca lider in aprilie marca Ford, urmata de Fiat si Peugeot. Acelasi clasament se mentine si in topul modelelor, Ford Transit mentinandu-se best-seller cu 272 unitati, urmat de Fiat Doblo Cargo (152 unitati) si Peugeot Boxter (146 unitati).

Robert Stan
Banii Nostri


Cititi astazi in directNews.ro


Am ramas pe toamna Emanuel Ciocu
Un student a inventat mous-ul actionat de ochi Nora Barbu
Muzica lui Robbie Williams ii ajuta pe copii sa invete Nora Barbu
Devoratorii de publicitate sunt gata de atac Razvan Durlan


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1968 ori