Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa

Europa

Am cumparat acum cateva zile ziarele dintr-un loc unde era un telefon public si am auzit conversatii indelungate in limba romana.

Inteleg putin, dar imi place sa o ascult, incercand sa recunosc in aceasta limba straina limba mea, neolatina ca si romana, aici, intre Malaga si Granada. Imi amintesc de o doamna romanca care-mi spunea in Roma ca romanii sunt munctori si tristi. Muncesc gandindu-se doar la batranete si la fiii lor si se intristeaza - imi spunea romanca, menajera, intr-o italiana corecta. Invatase limba "per vergogna", de rusine, ca sa nu o mai corecteze ceilalti. Acum ar fi vrut sa invete veselia italieneasca. Isi trimisese fiica in Romania, la bunici. Trebuia sa munceasca si dorea sa-si pastreze permisul de rezidenta, iar daca ar fi dus fata la gradinita nu i-ar mai fi ramas bani ca sa traiasca si sa trimita in Romania. Argumentele se insiruiau pentru a acoperi culpa de a nu fi impreuna cu fiica sa.
Acum suntem oficial concetateni - doamna din Roma si cu mine, cetateni ai UE. Lumea se schimba, ca si cuvintele: pe cand eram copil, se spunea Rumania, no Rumania. Mi se pare o stire foarte importanta ca, in prima saptamana a anului, Uniunea s-a extins cu Romania si Bulgaria pana la tarmurile Marii Negre. Dar mai vad si cum se pierde Europa dupa artificiul prost gandit al Constitutiei, pe care Franta si Olanda au respins-o explicit si alte sapte tari au dat-o deoparte.

Andaluzia nu ar fi asa cum este fara UE. Europa este o speranta pe care am aparat-o la Gdansk, in nordul Poloniei, in 2004, unde majoritatea era fatis antieuropeana. Erau vremuri de distantare intre europeni si nord-americani din cauza razboiului din Irak, iar gazdele mele poloneze imi cereau sa le conving ca Europa nu este antireligioasa, antiamericana, antiliberala si de un relativism care suprima valorile traditionale - "familia, munca, patria" - motto-ul maresalului Petain, desi polonezii, care-i urau pe francezi, nu cunoasteau prototipul lui de antiamericanism. Nu pronuntau Carrefour, ci ceva care suna Queirfoor. Eu le povesteam despre transformarile pozitive din tara mea, dar aproape toti polonezii cu care am vorbit erau antieuropeni. Marirea numarului de membri si locuitori ai UE a coincis cu imputinarea entuziasmului si a realitatii politice.

Am intrebat-o pe doamna romanca daca stia ca Traian, imparatul care a cucerit Dacia, care din 1862 este Romania, s-a nascut la Sevilla. Nu stia, desi vazuse la Roma columna lui Traian - "neindoilenic monumentul cel mai extraordinar pe care ni l-a lasat antichitatea romana", dupa cum spune Italo Calvino, care a descris narativ columna.

La baza columnei, inalta de 40 m, sunt sculptate armele luate de la daci, iar urcand se desfasoara o relatare cinematografica in spirala: trecerea Dunarii, marsurile, taberele, cruzimile, demnitatea dacilor infranti, de 60 de ori Traian conducand bataliile sau lucrarile de fortificatii, ingrijind de ai sai si acceptand predarea dusmanilor. Potrivit lui Calvino, basoreliefurile se degradeaza din cauza aerului, a respiratiei oamenilor si a gazelor din trafic.

Traian a repopulat Dacia cu colonisti romani si a lasat latina pana astazi la malurile Marii Negre. "Asa incat sunt un pic andaluza. Suntem amandoi andaluzi", imi spunea romanca din Roma, in italiana. Era ciudat ca nici doamna nici eu nu am recurs la engleza, noua latina.

Cronica din Bruxelles a acestei perioade cu prilejul extinderii europene semnala un alt paradox, similar cu faptul ca ideea de Europa sporeste UE: o data adaugate romana, bulgara si irlandeza, exista deja 23 de limbi oficiale in Uniune, dar aceasta recunoastere a bogatiei lingvistice este in beneficiul engleza, singura limba adoptata prin consens in babelicul Buxelles, ca si in imprejurimile Malagai, unde locuiesc eu. Este interesant cum rezulta ca avem o limba de familie, materna, in contrast sau alaturi de o limba politico-economica - engleza.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1191 ori