Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dezvoltarea imobiliara a Capitalei din ultimii ani determina schimbari si la nivel demografic

Dezvoltarea imobiliara a Capitalei din ultimii ani determina schimbari si la nivel demografic

Lipsa acuta a ofertelor de terenuri virane din centrul Capitalei a determinat dezvoltatorii sa se reorienteze catre alte zone, cea mai dinamica directie a gentrificarii urbane avand ca efect constructia de imobile in perimetre semicentrale, se arata intr-un studiu al companiei americane Coldwell Banker, remis Rompres.

"Dezvoltarea imobiliara a Capitalei din ultimii ani determina schimbari si la nivel demografic. Procesul, cunoscut sub numele de gentrificare, presupune ocuparea de populatia cu mai multi bani, cu un statut social ridicat, a zonelor aglomerate, locuite de persoane cu venituri mai scazute sau a cartierelor muncitoresti si dislocarea vechilor rezidenti", precizeaza Catalin Secareanu, manager la Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In plan local, exemplul cel mai elocvent in acest caz il reprezinta zona Vitan. Aparitia primului mall din Bucuresti, in decembrie 1999, a determinat cresterea spectaculoasa a preturilor apartamentelor din zona. Daca la data lansarii centrului comercial puteai achizitiona un apartament cu doua camere la 5.500 de euro, in prezent aceeasi locuinta poate fi cumparata cu 85.000 de euro.

Dinamica preturilor a implicat totodata si o miscare demografica. Zona, prin facilitatile comerciale, a atras astfel, o populatie cu venituri mai mari, fortand vechii locatarii sa se indrepte spre cartierele periferice, mai ieftine totodata. Pretul terenurilor situate in apropierea Mall-ului a crescut si el de la 25-80 euro/mp in 2002 pana la 500-1.500 euro/mp in prezent, intreaga zona Vitan fiind extrem de atractiva pentru developerii de proiecte rezidentiale. Trei noi ansambluri rezidentiale - Vitan Platinum Towers, New Town Residence si Incity Residence, totalizand aproximativ 1.420 de apartamente, ce vor fi finalizate pana la sfarsitul lui 2008, la un cost ce variaza in acest moment intre 1.000 si 1.500 euro/mp.

Analizand evolutia preturilor din zona Vitan in comparatie cu un alt cartier al Capitalei, Drumul Taberei, se poate oberva ca in primul caz avem de-a face cu cresteri de pana la 15 ori, in timp ce pentru Drumul Taberei, preturile au crescut de 10 ori. "Cealalta directie a gentrificarii urbane, tradusa prin schimbarea propriu-zisa a aspectului zonei, vizeaza arii extinse din Bucuresti precum perimetrul cuprins intre Calea Calarasi si Bd. Unirii, Dacia-Calea Mosilor-Stefan cel Mare, Mantuleasa, Vatra Luminoasa, sau Lacul Tei", arata managerul Coldwell Banker Afilliates of Romania.

Casele brancovenesti, stil vagon, cu un singur nivel, ridicate intre 1880 si 1910, au fost intr-o mica masura extinse si renovate, si intr-o mai mare parte daramate pentru a face loc unor constructii rezidentiale noi sau unor proiecte de birouri pentru companii mici si medii. In timp ce o casa noua in astfel de zone bine cotate se vinde la aproximativ un milion de euro sau mai mult, in cazul caselor vechi, pretul este mentinut relativ scazut, nu numai din cauza standardului de confort oferit, ci, in multe cazuri, si a incidentei Legii 112.

Un alt factor care contribuie la gentrificarea urbana este cresterea sectorului de servicii in devafoarea sectorului legat direct de productie industriala. In acest context avem de-a face cu transformari ce implica relocarea unor fabrici si platforme industriale (Semanatoarea, Spicul, Timpuri Noi) in afara Capitalei, modificand totodata si structura demografica a populatiei din zonele respective.

Analistii vorbesc de o serie de avantaje pe care le implica gentrificarea, precum reabilitarea cladirilor cu valoare arhitecturala ridicata, o presupusa crestere a taxelor ca urmare a sporirii valorii bunurilor imobiliare, crearea unor zone capabile sa sustina diverse servicii (hoteluri, restaurante, cafenele, centre comerciale) - tendinta ce se manifesta si se va manifesta in special in privinta centrului vechi al Capitalei.

Gentrificarea urbana are, insa, dezavantajele ei, precum segregarea geografica a claselor sociale in adevarate paradisuri rezidentiale si zone care, prin aspectul, confortul si facilitatile oferite sunt departe de standardele europene de locuire, ruperea legaturilor comunitare ce se dezvolta in astfel de cartiere gentrificate, povara economica ce insoteste mutarea familiilor.

Schimbarea claselor sociale va antrena totodata si un lant de investitii in zonele ocupate de clasa medie, iar atunci cand masa critica a imobilelor noi sau renovate va atige un prag de circa 10-20 la suta, se va observa o crestere si mai rapida a valorii proprietattilor din acele arii, mai precizeaza studiul.

Coldwell Banker Affiliates of Romania ofera servicii de consultanta si brokeraj pe toate segmentele pietei - rezidential, birouri, industrial, retail, terenuri si investitii. Prin reteaua sa, Coldwell Banker acopera peste 30 de tari cu 3.800 de birouri si peste 123.000 de brokeri.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 937 ori